Ouă românești – delicioase și fără calorii în plus! Cum să le faci?

Multe dintre rețetele clasice românești prezintă variante mai sănătoase la preparate populare. Iată cu ce puteți înlocui ouăle prăjite”
  • Publicat:
Ouă românești - delicioase și fără calorii în plus! Cum să le faci?
Ouă românești - cum se face rețeta ce înlocuiește ouăle prăjite? foto: Mădălina Drăgoi

Ouăle sunt un aliment de bază. Fie că le consumăm fierte tari, moi, sub formă de omletă, sau prăjite ouăle sunt o sursă ideală de proteine pentru micul dejun. Dacă dai o căutare pe Google la ”egg recipes” (rețete cu ouă) obții aproape 2 miliarde de rezultate. Așadar ouăle sunt un ingrediente cheie în toate bucătăriile lumii. Fie că sunt folosite pentru micul dejun sau pentru dulciuri, mereu te poți baza pe ouă.

Însă, cu cât sunt preparate mai dietetic sunt mai sănătoase. Asta ca să nu mai vorbim despre prospețimea ouălelor sau modul în care sunt crescute și hrănite găinile de la care provin.

Multă lumea alege să cosume ouă ochiuri sau ”sunny side up eggs” cum li se spune în engleză. Însă asta presupune prăjire dar și încărcare calorică. Iar fiecare lingură de ulei are 100 kcal. Însă, gastronomia românească are o variantă excelentă pentru ouăle ochiuri, care nu include ulei și nici prăjire. Ouăle românești, dacă vă aduceți aminte.

Ouă românești – ce ingrediente aveți nevoie pentru rețetă

Ouă de găină prospete provenite din agricultura biologică sau crescute natural în gospodăriile țărănești. Dacă sunt cumpărate ouăle de la găini crescute cât mai natural sunt marcate cu 1 sau 0. Pentru această rețetă este nevoie de 2 ouă de persoană, sare, oțet și apă.

Ouă românești – rețetă

Ingrediente:

  • 2 ouă pentru fiecare persoană
  • apă
  • sare
  • otet

Mod de preparare:

Se pune apă la fiert într-o cratiță. Se adaugă și circa 10 ml de oțet la un litru de apă. Când apa clocotește, se sparg pe rând ouăle într-o farfurioară și se pun cu grijă în apa clocotită. Se pun capac, focul se dă la mic și se lasă circa 3 minute. Albușul trebuie să fie coagulat, iar gălbenușul să aibă textura ca la ouăle ochi. Se scot din cratiță cu ajutorul unei palete și se sărează după gust. Se pot servi alături de o porție de legume și o felie de pâine integrală sau chiar mămăligă.

Sursă: Reînvață să gătești, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, editura Coreus

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân