Februarie – luna gogoșilor! Tradiții și rețete de gogoși delicioase

  • Publicat:
Februarie – luna gogoșilor! Tradiții și rețete de gogoși delicioase

Gogoși dolofane, aromate, fragede și apetisante – cine le poate rezista? Noi cu siguranță nu! E drept că nu sunt cele mai bune prietene cu silueta, dar dacă ne răsfățăm într-un weekend cu 2-3 gogoși nu e un capăt de lume.

Apropo de lume, știai că în Croația, Slovenia sau Ungaria se obișnuiește ca în luna februarie să se țină Carnavalul Gogoșilor?

Gogoșile, nelipsite la festivalurile care fac trecerea între iarnă și primăvară

Dacă ți-ai planificat un city-break în luna februarie într-una din aceste țări, e foarte posibil să nimerești în mijlocul unui spectacol fabulos, care include evenimente muzicale, dansuri, concursuri de măști artizanale, costume spectaculoase și, desigur, delicioasele gogoși specifice, un desert tradițional pentru țările adriatice.

Un astfel de exemplu este Samobor, un mic orășel situat la 23 de kilometri de Zagreb, în Croația. Acesta este recunoscut pentru faimosul festival Fašnik, care se ține în a doua parte a lunii februarie și care atrage anual mii de turiști.

Cu acest prilej, o păpușă mare de cârpe, înfățișând spre exemplu un personaj politic detestat, este arsă în piața centrală din oraș spre sfârșitul carnavalului, pentru a alunga toate relele din anul precedent. Și totul se termină cu un festival gastronomic de zile mari, când croații se delectează cu tot felul de sendvișuri, cârnați aromați și delicioasele gogoși umplute cu gem sau ciocolată numite Krofne.

Pe de altă parte, în Ungaria are loc în luna februarie Festivalul Farsang, care precede Postul Paștelui. În cadrul acestuia au loc diverse manifestări socio-culturale, iar oamenii se pot „destrăbăla” înainte de a începe postul lung al Paștelui cu minunatele gogoși specific ungurești, dulci, pufoase și aerate, numite Farsangi Fánk sau gogoși de carnaval. La fel ca în Croația, festivalul culminează cu arderea unor păpuși din cârpe, pentru a alunga iarna și a spune bun-venit noului anotimp.

Cum și românii sunt mari amatori de gogoși, n-ar strica deloc în luna februarie un astfel de desert care să ne aducă bucurie în suflete și energie pentru cele 40 de zile de post ce vor urma.

Vă aducem cele două rețete delicioase pentru a ne delecta acasă ca la Festivalul Gogoșilor. Cei mici, dar și cei mari se vor bucura cu siguranță!

Rețetă de gogoși umplute Krofne

gogoși umplute Krofne

Ingrediente:

  • 500 grame făină albă
  • 17 grame de drojdie instant Secretul Bunicii
  • 250 mililitri lapte
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 1 litru de ulei de floarea-soarelui pentru prăjit gogoșile
  • umplutură (la alegere, poate fi gem de caise, de vișine, ciocolată, orice îți place)
  • 2-3 linguri de zahăr pudră pentru decorat gogoșile

Mod de preparare:

Zahărul se dizolvă în laptele călduț, apoi lasă deoparte pentru câteva minute, timp în care se pune făina cernută într-un castron, se adaugă drojdia instant, oul și amestecul de zahăr cu lapte. Frământă bine aluatul până se omogenizează totul. Aluatul nu trebuie să fie lipicios, deci ai răbdare și frământă-l bine.

Lasă aluatul în castron, acoperă-l cu un prosop curat sau folie alimentară, la loc călduț, timp de o oră sau până când acesta își dublează volumul.

Scoate aluatul din castron și întinde-l cu un sucitor pe blatul de bucătărie pudrat cu puțină făină. Grosimea acestuia trebuie să fie de aproximativ 1 centimetru.

Decupează foaia de aluat cu un pahar sau o cană cu diametrul de 5 centimetri poate fi de ajutor.

Lasă gogoșile decupate să mai crească încă 15 minute, apoi întoarce-le pe cealaltă parte și mai lasă-le încă 10 minute.

Pune uleiul într-o tigaie adâncă, de preferat un wok încăpător. Lasă-l să se încălzească bine, dar nu să fie încins, altfel gogoșile se vor arde la suprafață, iar în interior vor rămâne crude.

Pune fiecare gogoașă în uleiul fierbinte și las-o la prăjit aproximativ 1,5 minute pe fiecare parte. E foarte posibil ca gogoșile să se întoarcă singure pe cealaltă parte, dar dacă sunt unele mai „leneșe”, ajută-le cu o paletă sau o lingură.

Scoate gogoșile într-un vas tapetat cu prosoape de hârtie, ca să absoarbă excesul de grăsime.

După ce se răcesc un pic, umple gogoșile cu gem sau ciocolată, folosind un poș, apoi pudrează-le cu zahăr.

Rețetă de gogoși ungurești Farsangi Fánk

gogoși ungurești Farsangi Fánk

Ingrediente:

  • 650 grame făină albă
  • 7 grame de drojdie instant Secretul Bunicii
  • 450 mililitri lapte călduț
  • 100 grame de unt nesărat topit
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță de sare
  • 1 litru de ulei de floarea-soarelui pentru prăjit gogoșile
  • 2-3 linguri de zahăr pudră pentru decorat gogoșile

Mod de preparare:

Pune untul topit peste laptele călduț si adaugă gălbenușurile bătute cu puțină sare.

Pornește robotul de bucătărie și adaugă jumătate din cantitatea de făină în care s-a amestecat și plicul de drojdie instant. Lasă-l să mixeze cu cârligul de frământat și adaugă treptat toată făina rămasă.

Aluatul trebuie să fie catifelat și elastic și să se desprindă de pereții vasului, dar să fie totuși puțin lipicios.

Scoate aluatul din recipient și formează o bilă mare. Unge cu puțin ulei un castron și pune aluatul în el. Acoperă cu un prosop curat sau folie alimentară și lasă aluatul să crească la loc călduț, timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Pudrează masa de lucru cu puțină făină și scoate aluatul din castron. Întinde aluatul cu un sucitor astfel încât să aibă grosimea de 1,3 centimetri (cam cât degetul mare de la mână).

Decupează aluatul cu o cană sau un pahar cu diametrul de 5-7 centimetri.

Pune formele decupate pe o foaie pergament, acoperă-le cu un prosop curat și mai lasă aluatul să crească aproximativ 30 de minute.

Într-o tigaie cu pereți dubli și adâncă, pune uleiul la încălzit, pe foc mediu spre mic. Când uleiul este suficient de încins, adaugă gogoșile, una câte una.

Lasă-le să se prăjească timp de 2 minute pe fiecare parte, apoi scoate-le într-un castron tapetat cu prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Lasă gogoșile să se răcească un pic, apoi pudrează-le cu zahăr pudră din belșug. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”