Cum să pui zarzavat pentru iarnă la borcan. Trucul gospodinelor ca să nu facă floare

  • Publicat:
Cum să pui zarzavat pentru iarnă la borcan. Trucul gospodinelor ca să nu facă floare
Foto: Shutterstock

Acum e momentul să pui zarzavat pentru iarnă – legumele românești se găsesc din belșug și au cel mai bun gust. Dacă îți faci un „stoc” suficient de zarzavat pentru iarnă, ciorbele din sezonul rece vor fi pline de vitamine și aromate și nu mai trebuie să cumperi legume de import fără pic de gust. În plus, nu mai trebuie să pierzi vremea cu tăiatul legumelor. Doar pui câteva linguri de zarzavat în ciorbă și timpul alocat gătitului se va scurta semnificativ.

Nu există o rețetă „standard” de zarzavat de ciorbă pentru iarnă, dar trebuie să ții cont de un aspect important, respectiv sterilizarea borcanelor. În acest fel nu mai e nevoie să folosești diverse prafuri la plic cu rol de conservant din comerț, ci doar sare, care își face foarte bine treaba.

Citește și: Cum se face sucul de roșii pentru iarnă – rețeta. Condimentul care îi dă gustul nemaipomenit

Legume pentru zarzavat de ciorbă

Pentru zarzavat de iarnă poți folosi diverse legume și verdețuri, în funcție de ce tip de ciorbe îți place să consumi mai des.

Spre exemplu, poți pune câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbă de perișoare, altele pentru ciorbă de pui, de miel, vită sau porc.

În general, cam toate ciorbele necesită „albitură” – adică țelină (rădăcină și frunze), rădăcină de pătrunjel și păstârnac – și morcovi. Deci aceste legume se regăsesc cam în toate borcanele de zarzavat.

Citește și: Secretul celor mai buni ardei umpluți la cuptor. Dacă îi faci așa, se va mânca tot din farfurie!

Mai departe, în funcție de câtă culoare și aromă îți dorești în farfuria cu ciorbă, poți adăuga și ardei gras de diverse culori, ardei capia sau gogoșari, roșii tăiate cuburi (fără coajă), ardei iute și puțin praz.

Diferența o fac însă verdețurile. Spre exemplu, la ciorbele de legume, porc sau vită se potrivește de minune leușteanul. Pe de altă parte, la ciorba de pui e musai să folosești pătrunjel, la cea de fasole – cimbru, la ciorba rădăuțeană – mărar, iar la cea de miel – tarhon.

Așadar, când pui borcanele de zarzavat ține cont de acest aspect și pune-le o etichetă ca să le identifici mai ușor când ai nevoie de ele pentru ciorbă.

Citește și: Cei mai gustoși gogoșari în oțet, fără fierbere. INGREDIENTUL care îi menține crocanți

Cum să pui zarzavat pentru iarnă

Înainte să te apuci de treabă, neapărat spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun, ca să nu contaminezi legumele. Apoi, e important să speli, cureți de coajă și să triezi bine legumele și verdețurile – elimină-le pe cele care sunt foarte moi, cu pete sau mucegai, ca să previi stricarea lor în borcan.

Legumele pot fi tăiate cuburi sau date pe răzătoare, în funcție de preferințe.

Cantitățile de legume nu sunt standard, dar e bine să existe un echilibru „coloristic”, să se găsească de toate în borcanele cu zarzavat.

Pune legumele tăiate/răzuite și verdeața tocată într-un castron, adaugă sarea și amestecă bine cu o lingură de lemn.

Citește și: Ingredientul care albește salata de vinete. NU e maioneza! Cu ce înlocuiești uleiul ca să nu te îngrași

Câtă sare se pune la zarzavat

Regula generală este să pui 1 lingură de sare la 1 kilogram de zarzavat. Deci dacă ai, în total, 5 kilograme de legume, folosești 5 linguri de sare.

Ce fel de sare? Obligatoriu neiodată, pentru că iodul din sare duce la înmuierea excesivă a legumelor, care vor deveni vâscoase.

Sarea este cel mai bun conservant alimentar, prevenind fermentația și dezvoltarea microbilor. Așadar, nu este nevoie să folosești aspirină sau alte plicuri de conservant din magazin.

Citește și: Rețetă rapidă de castraveți murați în oțet. Pot fi mâncați chiar a doua zi!

Sterilizarea borcanelor cu zarzavat

Legumele și verdețurile amestecate cu sare se pun în borcane sau sticle bine spălate, cu gura largă, având grijă să le îndeși ușor cu coada unei linguri.

Un alt secret al gospodinelor pentru a preveni „floarea” este adăugarea unei frunze de viță-de-vie peste zarzavatul din borcane, înainte de a pune capacele.

Se pun borcanele într-o oală mare cu apă (apa trebuie să ajungă până la gâtul borcanelor/sticlelor) și se lasă aproximativ o oră, din momentul în care apa începe să fiarbă. Borcanele se lasă apoi la răcit în apa în care au fiert, până a doua zi.

Se șterg borcanele de apă, se etichetează și se depozitează într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.

Citește și: Trucul simplu prin care cureți mai ușor ardeii copți de coajă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: