Știi timpul de fierbere al legumelor și leguminoaselor?

Una este să faci o salată orientală - în circa 30 de minute toate ingredientele sunt fierte și alta este să pregătești de la zero o iahnie de fasole uscată pentru care ai nevoie de circa 180 minute dacă fasolea a fost hidratată peste noapte.
  • Publicat:
Știi timpul de fierbere al legumelor și leguminoaselor?
foto: Shutterstock

Dacă nu ai prea multă experiență în bucătărie sau nu ai copiii cărora să le gătești zilnic, ai spune că doar bucătarii profesioniști reușesc să facă mâncare bună rapid. Ei bine, oricine poate reuși. Ca de obicei, primul pas este informarea corectă și apoi practica. Și iar practica. Și din nou practica. Și buna organizare.

Unele leguminoase au nevoie de hidratare peste noapte de exemplu și au un timp de fierbere crescut.
Iată de exemplu câteva sfaturi despre timpul de fierbiere a diverse legume, căci fără legume nu putem găti aproape nimic. Iar timpul este limitat.

Pentru a fierbe cartofi este nevoie de circa 25 de minute

O salată orientală va fi gata relativ repede, căci cartofii fierb în aproximativ 25 de minute.

Morcovul, pătrunjelul – rădăcina, țelina – rădăcina au ca timp de firbiere estimat circa 30 de minute.

Broccoli, conopida fierb în circa 15 minute.

Orezul dacă este integral are nevoie de circa 40 de minute și are nevoie de circa 6 ori mai mult volum de apă pentru a fierbe decât volumul său (de exemplu: 100 g orez – 600 ml apă).

Pastele au timp diferit de fierbere, dar sunt totuși un preparat rapid

Pastele – citiți pe ambalaj timpul de fierbiere. Dacă sunt proaspete au nevoie de 2 minute dar se pun în apa clocotită deja. Dacă sunt paste uscate 8 minute este de obicei timpul de fierbere.

În cât timp fierb leguminoasele?

Dacă vreți să faceți o iahnie de fasole sau o ciorbă de fasole uscată, trebuie să știți că timpul de fierbere al fasolei este de aproximativ 2 ore.

Ați cumpărat năut uscat? Ei bine acesta trebuie hidratat cu o noapte înainte. Pentru a-l fierbe rezervați-vă circa  2,5 – 3 ore.  De asemenea, mazărea uscată are un timp de fiebiere ridicat, chiar dacă a fost (și este indicat) hidratată peste noapte: 3, 4 ore.

Apa în care au stat leguminoasele se aruncă. Fasolea, năutul, mazărea, lintea se clătesc și se fierb în apă curată.

Dacă vreți să gătiți leguminoase, dar timpul este limitat lintea este o idee excelentă. Are nevoie de circa 35 de minute pentru a fierbe. Și lintea poate fi hidratată înainte de a fi fiartă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân