Semințele de bostan românesc, ronțăieli cu efecte benefice miraculoase pentru sănătate

Semințele de dovleac se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn pe zi, pentru că au la fel de multe calorii precum ciocolata!
Semințele de bostan românesc, ronțăieli cu efecte benefice miraculoase pentru sănătate
Foto: Shutterstock

Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un „rău” necesar, mai ales pentru bărbați. Spun „rău” pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!

Efectele benefice ale semințelor de dovleac

Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată.

În plus, conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin.

Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi.

Ideal ar fi să fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire. Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor.

Semințele de dovleac – crude sau coapte?

Sunt foarte bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 de grade, ca să se usuce și să fie crocante.

Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe deranjează colecistul.

Dovleacul copt, un desert perfect la dietă sau pentru diabetici

Cât despre dovleacul copt, și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 de calorii, la fel ca o felie de pâine. Conține 4.000 mcg provitamina A, adică dublul rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.

Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară, dovleacul satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.

Profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă. Acum aveți argumente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân