Ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă

Ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă: ceai de ghimbir și lămâie, de verbină și rozmarin, ceai de anghinare, ceai de dafin cu mușețel și mentă
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă
Sursa foto: Shutterstock

Ceaiul este una dintre cele mai bune opțiuni în nutriție, datorită efectelor benefice organismului, dar de aici și până la a-l prezenta drept o cale incontestabilă de detoxifiere este o cale lungă. Cu toate acestea, este mult mai ușor să se recomande un ceai ce produce rezultate deosebite și, de aici, să îi oferim proprietăți speciale ce conduc la mitul ceaiului detoxifiant.

Până la urmă, ceaiul detoxifiant este o soluție bună pentru reechilibrarea organismului, dar el nu poate avea efect singur, ci este necesar să fie asociat cu o schimbare în alimentație.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, oferă câteva exemple de ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă, indicate mai ales după perioada de sărbători, când am consumat foarte multe grăsimi de origine animală.

4 ceaiuri bune pentru ficat și bilă leneșă

Ceaiul de ghimbir și lămâie

Este un tonic excelent, ajutând la detoxifierea organismului. Se poate folosi şi ghimbir proaspăt, în acest caz ceaiul fiind foarte aromat şi concentrat. Pentru detoxifiere puternică se adaugă şi ceai de păpădie.

Reţeta: folosim 2 măsuri ceai de păpădie şi 2 linguri de rondele de ghimbir peste care se adaugă 3 căni de apă clocotită.

Se lasă la infuzat 3-5 minute, apoi se lasă încă 10 minute la răcit. Când temperatura apei a scăzut sub 60 de grade, se adaugă feliile de lămâie. Se consumă călduţ, având proprietăţi detoxifiante şi energizante excelente.

Ceaiul de verbină și rozmarin proaspăt 

Este de secole aliatul francezilor după o masă copioasă. Alegeţi plantele verzi (se găsesc în magazinele alimentare, cel mai adesea, în raioanele cu condimente) şi adăugaţi o cană de apă clocotită.

Acoperiţi şi lăsaţi 2-4 minute la infuzat, până când apa devine uşor verzuie. Se consumă neîndulcit, fiind un excelent digestiv. Înlătură senzaţia de greaţă de după o masă prea îmbelşugată.

Ceaiul de dafin, combinat cu muşeţel şi mentă 

Este un remediu blând pentru reducerea senzaţiei de balonare – acumularea de gaz şi lichid în colon.

Pentru acest ceai, trebuie să folosim pentru 2 căni de apă, o frunză de dafin, o măsură de muşeţel şi una de mentă. Se poate consuma zilnic, în situaţia în care resimţim o stare neplăcută după mesele îmbelşugate.

Ceaiul de anghinare

Apelaţi la ceai de anghinare dacă simţiţi că aţi mâncat prea multe grăsimi animale. Anghinarea este folosită de sute de ani pentru a uşura suferinţa hepatică, iar ceaiul de anghinare poate fi folosit după mese copioase, pentru că ajută activitatea veziculei biliare.

Sunt şi câteva precauţii legate de acest ceai: persoanele alergice la muşeţel au şanse mari să fie alergice şi la anghinare, iar persoanele care au pietre la fiere nu ar trebui să consume acest ceai fără să informeze medicul specialist curant.

Vă recomand să nu apelaţi la formulele de ceai pentru slăbit, pentru că cel mai adesea au la bază plante cu un puternic efect laxativ, care irită sistemul digestiv şi măresc senzaţia de disconfort, producând deshidratare, dezechilibre electrolitice sau chiar pot declanşa un episod neplăcut al sindromului de colon iritabil, spune Cori Grămescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”