Miere crudă vs miere falsă – cum să le diferențiezi?

Mierea crudă conține urme de polen, lăptișor de matcă, gelatină regală, propolis și mici particule de ceară .
  • Publicat:
Miere crudă vs miere falsă – cum să le diferențiezi?
Miere crudă vs miere falsă – cum să le diferențiezi? Foto: Mădălina Drăgoi

Mierea este un aliment complet. Beneficiile sale sunt nenumărate: este îndulcitor natural, însă are și rol antibacterian și antifungic. Consumul de miere are rol în ameliorarea tusei, a digestiei, poate favoriza procesul de vindecare a rănilor. Mierea este apreciată și pentru conținutul de antioxidanți dar și pentru rolul său în îngrijirea pielii, părului. Astăzi însă sunt pe piață și variante ale mierii produse industrial.  Care este diferența dintre mierea falsă și cea crudă?

Proprietățile enumerate ale mierii se referă la mierea natural, 100% autentică sau mierea crudă. Mai exact la mierea din stup, cum este recoltată din fagurii de miere de către apicultori. Cum este însă mierea crudă, mierea naturală definită?

Ce este mierea crudă?

Conform National Honey Board din SUA, mierea crudă este definită ca fiind: „Mierea așa cum există în stup sau așa cum este obținută prin extracție, decantare sau filtrare fără adaos de căldură”. Food Standards Australia New Zealand definește mierea crudă ca: ”Mierea este substanța dulce naturală produsă de albine din nectarul florilor, pe care albinele o transformă în interiorul stupului în miere”. Mierea crudă provine direct din stupii de albine și este supusă unei prelucrări minime.

Ce este mierea falsă?

Spre deosebire de mierea crudă care nu are parte de intervenția omului în compoziție mierea industrială sau mierea falsă are o etichetă cu multe ingrediente. Mierea falsă este termenul folosit pentru produsele asemănătoare mierii care conțin produse care nu sunt de origine apicolă, cum ar fi siropurile de glucoză, soluțiile de zahăr inversate (din zahăr rafinat) sau sirop de porumb, trestie de zahăr sau sfeclă.

Prețul este primul indicator și evident ingredientele de pe etichetă însă nu mereu. Conform ANPC România, unele produse tip miere industrială sunt vândute ca atare, dar altele precum miere naturală. Pe eticheta produselor care imită mierea sau a mierii false sunt trecute ingrediente diverse. De asemenea, poate fi și un mix de miere de albine naturală cu siropuri de trestie de zahăr. Poate conține chiar și apă, dar are ingrediente artificiale sau sintetice adăugate, cum ar fi coloranți și potențiatori de aromă. Mierea falsă nu va avea gustul, textura și aroma naturală a mierii adevărate.

Teste rapide pentru a vedea ce proveniență are mierea

Foarte important, mierea naturală are impurități, iar mierea falsă are o textură clară. În plus, dacă etichetele nu v-au lămurit puteți face un test: într-un pahar cu apă rece turnați mierea. Dacă se va dizolva mai greu este miere naturală, mierea falsă se dizolvă mult mai rapid în apă. Cristalizarea mierii este un alt indiciu privind proveniența (atenție mierea de salcâm se cristalizează după circa 12 luni).

Surse: simplyhoney.com.au

Autoritatea Națională Protecția Consumatorilor ANPC

National Honey Board SUA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being