Ce miere cumpărăm din comerț și ce impact are asupra organismului?

Află care sunt cele mai bune tipuri de miere și cum le alegem atunci când le cumpărăm din comerț.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce miere cumpărăm din comerț și ce impact are asupra organismului?

Ela Crăciun a dezbătut unul din subiectele cele mai căutate pe internet în această perioadă. Vedeta a vorbit despre beneficiile și contraindicațiile consumului de miere, dar și de apifitoterapie, cu doi specialiști foarte apreciați, Dr. Țuțu Codruț, specialist în acupunctură, apifitoterapie, oncologie și psihologie medicală și cu Răzvan Coman, reprezentant Complex Apicol Asoc. Crescătorilor de Albine din România.

Ce impact pozitiv au diverse soiuri de miere asupra organismului?

  • Mierea de rapiță ajută tubul digestiv și rinichii.
  • Cea de brad este pentru afecțiuni pulmonare.
  • Mierea de floarea soarelui – pe toate, chiar afecțiuni cancerigene.
  • Cea de tei este bună pentru psihic și digestie
  • Cea polifloră, pentru rinichi.
  • Mierea de salcâm liniștește sistemul endocrin feminin.

Alte beneficii: pentru paraziții, circulație, elasticitatea vaselor când trecem de la frig la cald.

Polenul e pentru anemii, inflamații, ajută sistemul nervos, organele, sângele.

Copiilor fără poftă de mâncare le dam miere cu propolis ca să le crească apetitul. Insă e bine să verificăm medical și de ce nu mănâncă.

Există contraindicatii?

Rar. Diabeticilor nu le este indicată și celor care au alergii la veninul de albine, în caz că mierea nu este bine curățată.

Cum folosim mierea ca să fim în siguranță?

Propolisul este sub forma de tinctură. O picatură pe kilogram al consumatorului. Putem da miere copiilor mici, la o lună după ce au început să consume mâncare normală. O linguriță pe zi. În ceai sau ca atare. La indicația medicului. Adulții pot consuma o lingură pe zi. Nu mai mult de 3 linguri pentru că, în exces, poate afecta stomacul și ficatul.

Mierea este indicată si pentru insomnie?

Da, liniștește, îi dă creierului tot ce îi trebuie. Noi, ca oameni, avem două întrerupătoare: somn și veghe. Cei cu insomnii le au blocate. Mierea ajută creierul să intre în ritmul lui.

Când consumăm lăptișorul de matcă?

Trebuie cu mare grijă, în cantități foarte mici, aproape homeopatice, și după 18 ani. După ce avem sistemul endocrin functionând normal. E bun în imunitate, dereglări hormonale, deficiențe cerebrale, circulație. Trebuie să știi, însă, cum să îl folosești.

Ce se întâmplă dacă vom consuma prea multă miere?

Poate afecta stomacul, pancreasul, încarcă organismul cu anumite substanțe, zaharuri prea multe, sau aminoacizi, vitamine, minerale. O lingură pe zi e suficientă. La copii, o linguriță pe zi, timp de 3 luni, apoi pauză o lună și reluăm.

Este bun fagurele?

Da. Ceara poate fi aruncată, ori, dacă ne place, o putem consuma.

Ce facem dacă ne simțim rău după miere?

Luăm o pauză, o lună. E posibil ca una din cauze să fie faptul că avem în corp o toxină sau o vitamină în exces.

Mierea cu cătină e bună?

Cătina este bogată în vitamine, și avem astfel o miere supervitaminzată. Rcomandarea mea este să alegem însă o o miere de pădure cu nuci. 5-10% nuci din cantitatea totală. Mierea de pădure aduce lucruri bune pentru detoxifiere, iar nuca întărește imunitatea și echilibrează sistemul endocrin.

Își pierde din calitate dacă o punem în ceai sau lapte fierbinte?

Mierea fiartă, ori pusă în lichid de 100 de grade, își pierde din proprietăți, din vitamine. Doar încălzită este în regulă, pentru că anumite elemente se coagulează și nu e problemă. Altfel, ca și atunci când o folosim la pregătirea prăjiturilor, rămâne doar ca îndulcitor, nu mai are proprietățile celelalte, a răspuns Dr. Țuțu Codruț întrebărilor adresate de Ela Crăciun.

De unde luăm miere bună?

De la apicultorii pe care îi cunoașteti, oameni serioși, ori din magazine, dar sa fie certificată. Există multe sortimente de miere, multe surse, însă nu toate corecte. Pentru tot ceea ce e produs în România putem merge pe trasabilutate, de la borcan la apicultor. Noi putem spune asta. Tot ce vine de afară și nu ai trasabilitate poate reprezenta o problemă. Analizele sunt sub 4% la ce vine din afară. În Asia de Est sunt des contrafăcute.

În mierea problematică poate fi sirop de zahăr până la hidrolizat de porumb. Cum vedem? Nu ține de cum întoarcem borcanul, dacă apare sau nu bula, etc. Nu le poti diferenția decat din analize de laborator.

În cea adevărată e doar nectarul recoltat de albină și transformat în miere. De aici caracteristica de a avea multe îmbunătățiri farmaceutice. Ea adaugă enzime, aminoacizi, polenul din stup, propolisul produs din rășinile plantelor.

Au aspect și gusturi diferite?

  • Mierea de rapiță e albă, are aspect de untură, este cremoasă.
  • Cea din pomi fructiferi este roșiatică, brună, la gust te încântă. Se schimbă în timp ce mesteci în funcție de la cate specii a fost preluat nectarul.
  • Mierea de salcâm este limpede, străvezie. Trebuie să rămână așa 1-2 ani până cristalizează. Are multă fructoză.
  • Cea de tei are culoare verzuie. Mirosul e caracteristic. Cristalizează după o lună.
  • Toată mierea produsă de albină trebuie sa cristalizeze mai devreme sau mai târziu. Cea de rapiță, de exemplu, după 2-3 zile.
  • Mierea este un tip de zahar natural, are monozaharide. Avem doar fructoză și glucoză, se asimilează mult mai repede și integral. Ficatul nu mai luptă să separe acele legături.
  • Mierea de floarea soarelui este galbenă aurie, cristalizeaza dur, lingurița chiar se poate îndoi când intră în ea, a răspuns Răzvan Coman, reprezentant Complex Apicol Asoc. Crescătorilor de Albine din România.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân