Laptele de migdale sau laptele de ovăz: ce variantă este mai sănătoasă?

 • Publicat:
Laptele de migdale sau laptele de ovăz: ce variantă este mai sănătoasă?
Sursa foto: shuttestock

Dacă laptele ce provine din surse animale nu este o variantă pentru tine, poate cel vegetal ar putea fi. Există însă câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le cunoști înainte de a alege tipul de lapte indicat spre consum. Iată care sunt acestea! 

Laptele de migdale sau laptele de ovăz? Ce ar trebui să alegem?

Laptele vegetal, o raritate până recent, se regăsește tot mai mult pe rafturile magazinelor, dar și-n restaurante și cafenele.

Laptele de ovăz se obține prin hidratarea ovazului în apă, măcinarea ulterioară și strecurarea acestuia pentru a obține o băutură naturală, ușor dulceagă și cremoasă.

În ceea ce privește migdalele, acestea sunt hidratate, măcinate și apoi strecurate pentru a obține un lapte ușor aromat.

Ambele completează perfect o cafea de dimineață sau fulgii de ovăz preferați la micul dejun.

Pe măsură ce produsele pe baza de plante câștigă tot mai mult teren în dieta noastră, din motive de sănătate dar și de sustenabilitate, laptele vegetal devine tot mai folosit. Însă, fiecare desigur vine și cu avantaje, dar și cu câteva dezavantaje la pachet. Iată care sunt acestea!

Laptele de ovăz: avantaje, dezavantaje

Avantaje:

 • este opțiunea ideală pentru cei ce doresc o băutură vegetală cu textura asemănătoare laptelui normal, provenit din sursă animală, dar FĂRĂ lactoză;
 • conține o cantitate redusă de fibre per porție;
 • sprijină sațietatea;

Dezavantaje:

 • conține adesea aditivi, precum zahăr, ulei, arome, stabilizatori, emulgatori;
 • în cazul în care nu se folosește ovăz organic, acesta poate prezenta reziduri de pesticide;

Laptele de migdale: avantaje, dezavantaje

Avantaje:

 • este o opțiune excelentă pentru consumatorii cu intoleranță la lactoză;
 • conține grăsimi nesaturate sănătoase, grăsimi care reduc riscul de boli de inimă;
 • este scăzut în calorii și carbohidrați, ceea ce îl face o alegere ideală pentru cei ce doresc să scape de kilogramele în plus;

Dezavantaje:

 • conține cel mai adesea zaharuri;
 • prezintă arome adăugate;

Recomandările specialiștilor

Atunci când trebuie să facem alegerea finală dintre laptele de migdale și cel de ovăz, trebuie să ne orientăm după propriile nevoi nutriționale, recomandă specialiștii.

Alegerea potrivită depinde doar de stilul tău de viață și de alimentația pe care o ai sau vrei să o ai.

Dacă îți dorești un produs mult mai bogat în nutrienți, atunci laptele de ovăz poate fi ideal. Dacă, în schimb, vrei să optezi pentru un produs cu puține calorii, atunci ar trebui să te orientezi spre laptele de migdale.

Vestea bună este că atât laptele de migdale, cât și cel de ovăz pot fi făcute cu ușurință și acasă. Și atunci putem vorbi de un lapte vegetal curat 100%, fără aditivi adăugați. 

Laptele de migdale: cum să-l faci acasă

Laptele de ovăz: cum să-l faci acasă 

Surse: Women’s Health, HealthLine, Eating Well

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”