Hrana ca tratament. Un specialist ȋn nutriție ne dezvăluie secretele unei alimentații care ne menține sănătoși

Alimentația corectă ne ajută în prevenția și tratamentul multor afecțiuni, diminuează sau elimină chiar aportul de medicamente, ne oferă energia de care avem nevoie, iar slăbitul sau menținerea greutății sunt o consecință firească.
  • Publicat:
Hrana ca tratament. Un specialist ȋn nutriție ne dezvăluie secretele unei alimentații care ne menține sănătoși
Hrana ca tratament. Un specialist ȋn nutriție ne dezvăluie secretele unei alimentații care ne menține sănătoși

Orice persoană trebuie să țină cont de multe aspecte atunci când își conturează stilul de viață. Alimentația corectă ne ajută în prevenția și tratamentul multor afecțiuni, diminuează sau elimină chiar aportul de medicamente, ne oferă energia de care avem nevoie, iar slăbitul sau menținerea greutății sunt o consecință firească. Dar un plan alimentar nu este unul universal valabil. Nu îl găsim pe internet, nu îl împrumutăm de la prieteni, ci este construit de specialiști, în baza unui set complet de analize, a testului nutrigenetic, și, dacă este cazul, ținând cont de rezultatul analizelor de alergii alimentare, intoleranțe sau microbiom.

„Adaptarea dietei la nevoile și particularitățile fiecărei persoane este esențială. De altfel, rezultate satisfăcătoare apar doar atunci când personalizăm nutriția. Fie că este vorba de afecțiuni existente sau evenimente trecătoare – cum sunt intoleranțele alimentare sau problemele gastrointestinale –, de preferințe alimentare, stil de viață, vârstă etc., toate trebuie luate în calcul atunci când facem recomandări nutriționale. Altfel, o dietă nepersonalizată, chiar și în cazul persoanelor tinere și sănătoase, poate să perturbe echilibrul organismului. Pe de altă parte, cineva diagnosticat cu reflux gastroesofagian de exemplu nu va mai trebui să ia medicamente, dacă dieta sa este adaptată acestei afecțiuni“, explică explică dr. Adina Trandafir, doctor în genetică, consilier în nutrigenomică, consilier nutrițional Metabolic Balance și fondator Nutriscience.

De ce avem nevoie de analize

Specialistul în nutriție susține că orice regim alimentar trebuie să aibă la bază mai multe analize care să reflecte starea de sănătate a unei persoane.

„Când ni se recomandă să eliminăm din alimentația noastră mai multe alimente fără a avea o bază științifică – scoatem glutenul pentru că așa e la modă, eliminăm lactatele pentru că «toată lumea are intoleranță la lactoză» – trebuie să ne dea de gândit“, precizează dr. Adina Trandafir.

Printre analizele necesare pentru stabilirea planului de nutriție personalizată se numără și cele pentru alergii și intoleranțe alimentare, dar și testele nutrigenetice. Acestea din urmă oferă rezultate relevante pentru toată viața, spre deosebire de testele pentru alergii și intoleranțe care pot necesita repetarea lor în timp.

„Testele nutrigenetice furnizează informații valoroase în ceea ce privește aportul de macro și micronutrienți, ne ajută să identificăm predispoziția pentru diverse patologii. Faptul că există o astfel de premisă nu înseamnă și că persoana respectivă va dezvolta acele afecțiuni, însă trebuie să țină cont de recomandările specialistului pentru a anula predispoziția“, subliniază dr. Adina Trandafir.

dr. Adina Trandafir, doctor în genetică
dr. Adina Trandafir, doctor în genetică

Când și cum să mâncăm

Potrivit specialistului, este inutil să impunem ore de masă fixe, nu multe persoane pot respecta un program prestabilit de un nutriționist. Recomandarea sa este de trei mese principale pe zi, pentru adulți, însă la orele stabilite de aceștia, dar într-un interval orar corespunzător ritmului circadian.

Importantă este și varietatea alimentară, care asigură echilibru și șanse minime de apariție a carențelor, dar și modalitatea de preparare.

„Să luăm un exemplu de «masă sănătoasă»: pește cu orez și salată. Dacă peștele este preparat pané, orezul este alb și salata verde conține sare și ulei de măsline în exces, nu putem spune că am mâncat sănătos. Dacă însă peștele este preparat la grătar sau la cuptor, orezul este integral și salata verde conține puțin ulei și lămâie, este o masă perfectă și echilibrată“, explică dr. Adina Trandafir.

Concluzia sa este că, dacă privim doar rezultatul cântăririi și tragem concluzii simpliste, nu vom descoperi adevărul și nici dieta potrivită fiecăruia. Pentru aceasta avem nevoie de un specialist, care, pe baza analizelor, să creeze un plan personalizat adaptat  nevoilor specifice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc