Fistic: 5 beneficii surprinzătoare pentru sănătate

  • Publicat:
Fistic: 5 beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Când vine vorba de nuci, fisticul este adesea trecut cu vederea – chiar dacă valoarea lui nutrițională este una remarcabilă. Fisticul este bogat în fibre, grăsimi sănătoase pentru inimă și este o sursă bună de proteină, care contribuie la sațietate. Iată 5 dintre beneficiile acestuia, pe care nu le poți ignora:

Fisticul este plin de nutrienți

Fisticul este o sursă nutrițională plină de antioxidanți care ajută la minimizarea radicalilor liberi și la combaterea stresului oxidativ din corp. De asemenea, conține o cantitate incredibilă de vitamina B6, care susține dezvoltarea sănătoasă a creierului și funcțiile sistemului imunitar și nervos. Dar asta nu e tot. Fisticul este o nucă destul de interesantă, pentru că are toți nutrienții esențiali, cu excepția vitaminei C. Fisticul este bogat în acizi grași omega-3 și are trei tipuri diferite de antioxidanți. De asemenea, conține proteină, grăsimi sănătoase, carbohidrați buni, fibre și vitamina A. 

Are un conținut ridicat de proteine

Este util să știi că o porție de fistic ar trebui să aibă 28 de grame sau aproximativ 49 de bucăți. S-ar putea să pară mult, dar este destul de mic fără coajă. Fisticul are 6 grame de proteină de origine vegetală pe porție și ajută la alimentarea corpului cu aminoacizi esențiali, fiind un aliment excelent pentru o alimentație echilibrată. Acest lucru înseamnă că poate fi deosebit de util pentru vegetarieni sau persoanele care încearcă să reducă proteina provenită din surse animale.

Fisticul este bogat în fibre

Fisticul este bogat în fibre, iar cercetările arată că acestea susțin nivelurile stabile de glucoză din sânge și o digestie sănătoasă. O porție conține 3 grame de fibre. Fisticul acționează ca un prebiotic și furnizează nutrienți pentru bacteriile bune ale microbiomului intestinal, care este esențial pentru sănătatea intestinului și generală. În plus, alimentele bogate în fibre te fac să te simți sătul, astfel încât să nu ai tendința să apelezi la alimente mai puțin nutritive.

Fisticul poate contribui la sănătatea inimii

Studiile arată că includerea fisticului în planul tău nutrițional de zi cu zi poate fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară și poate reduce factorii de risc asociați bolii. Aproape 90% din grăsimile găsite în fistic sunt mononesaturate și polinesaturate, care scad colesterolul LDL („rău”). În plus, studiile au demonstrat că fisticul poate contribui la sănătatea circulației și la tensiune arterială normală.

Fisticul poate reduce inflamația

Totul se reduce la conținutul ridicat de polifenoli al nucilor. Inflamația este cauza aproape a oricărei boli. De multe ori, inflamația – în special în boala cardiacă – este măsurată prin cantitatea de interleukina șase din sângele tău și există o relație directă între consumul de polifenoli și reducerea riscului de boli de inimă. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân