Este înghețata chiar atât de dăunătoare? Răspunsul te-ar putea surprinde!

Experții îți vor spune de ce înghețata este chiar o opțiune convenabilă atunci când vorbim despre pofta de dulce.
  • Publicat:
Este înghețata chiar atât de dăunătoare? Răspunsul te-ar putea surprinde!

Înghețata este unul dintre deserturile preferate de toată lumea. Totuși, este plină de zahăr, calorii și uneori aditivi artificiali, ceea ce o face să pară o plăcere vinovată pe care ar trebui să o savurăm doar ocazional.

Este dăunător să mănânci înghețată în fiecare zi?

Tamar Samuels, dietetician autorizat și co-fondator al Culina Health, ezită să eticheteze orice aliment (sau frecvența cu care este consumat) drept „bun” sau „rău”.

„Acest lucru poate declanșa sentimente de rușine, vinovăție și frică, conducând la o relație nesănătoasă cu mâncarea,” a spus ea.

Fiecare persoană are nevoi nutriționale care pot varia considerabil. Maggie Michalczyk, dietetician autorizat și fondator al Once Upon a Pumpkin, a avut o opinie similară.

„Nu îmi place să clasific un tip de mâncare ca fiind ‘rău’ sau că ești ‘rău’ dacă mănânci cutare sau cutare, dar, după cum știm, există alimente mai nutritive și alimente mai puțin nutritive,” a spus ea.

„Înghețata este un aliment dens caloric, bogat în zahăr și grăsimi, care poate fi savurat cu moderație într-o dietă sănătoasă.”

Există multe tipuri de înghețată pe piață cu diverse profiluri nutriționale. Este întotdeauna important să citești etichetele. O porție de 2/3 cană de înghețată Häagen-Dazs cu aromă de vanilie conține 32 de grame de zahăr și 13g de grăsimi saturate. Limita zilnică recomandată de American Heart Association pentru consumul de zahăr adăugat este de cel mult 36g pentru bărbați și 25g pentru femei.

În ceea ce privește grăsimile saturate, AHA recomandă cel mult 13g pe zi pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi. Deci, acea porție de înghețată practic acoperă întreaga ta nevoie zilnică de zahăr și grăsimi saturate.

Are înghețata beneficii pentru sănătate?

Dieteticianul autorizat Edwina Clark spune că, deși este adevărat că înghețata este bogată în grăsimi saturate și zahăr, ea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. De fapt, are și unele beneficii pentru sănătate.

„O porție de înghețată în fiecare seară, în contextul unei diete sănătoase în general, este puțin probabil să-ți ruineze sănătatea,” a spus ea.

„Mai mult, înghețata este o sursă de calciu, magneziu și B12 și adesea oferă plăcere și nostalgie, care sunt funcții importante ale alimentelor.”

Beneficiile nutriționale ale înghețatei

Da, ai citit bine: Spre deosebire de multe alte dulciuri, înghețata vine de fapt cu câteva avantaje pentru sănătate.

„Proteina și grăsimea găsite în înghețată pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului, ceea ce este mai bine pentru nivelul de zahăr din sânge.” a spus Michalczyk.

În plus, Samuels a menționat că laptele și smântâna sunt o sursă bună de vitamina A, un nutrient esențial pentru promovarea sănătății ochilor și susținerea funcției imunitare.

„Aceste produse lactate oferă și colină, care joacă un rol vital în dezvoltarea timpurie a creierului și metabolismului,” a spus ea.

„Conținutul mai ridicat de grăsimi din înghețată poate duce, de asemenea, la o sațietate mai mare comparativ cu alte deserturi care sunt în principal bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.”

Desigur, toate acestea depind de conținutul de grăsimi și de sursa laptelui din înghețata pe care o cumperi.

Cercetările recente arată că în ciuda conținutului lor ridicat de grăsimi saturate, consumul de produse lactate integrale nu crește riscul de boli cardiovasculare. Este important de menționat că cercetările s-au concentrat în principal pe produse lactate integrale considerate puțin mai sănătoase decât înghețata, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul.

Ce se întâmplă cu înghețata non-lactată?

Se aplică aceleași reguli și pentru înghețata non-lactată? Michalczyk a subliniat că nu este neapărat mai sănătoasă.

„Înghețatele non-lactate sunt de obicei bogate în zahăr și grăsimi,” a spus ea.

„Un lucru de reținut este că multe ingrediente suplimentare pot fi adăugate la înghețata non-lactată pentru a o face să aibă același gust ca cea adevărată. Unele pot conține îndulcitori artificiali, alcooluri de zahăr, conservanți, agenți de îngroșare și aditivi suplimentari.”

Clark a adăugat faptul că respectiva compoziție nutrițională a deserturilor non-lactate variază foarte mult în funcție de baza acestora.

„Baza poate fi lapte de migdale, caju, soia, ovăz sau cocos,” a spus ea.

„Similar cu înghețata, deserturile congelate non-lactate sunt de obicei bogate în grăsimi saturate și zahăr, făcându-le mai degrabă o indulgență decât un aliment de bază.”

Mărimea porției contează

Indiferent dacă alegi înghețată non-lactată sau varianta clasică, toți cei trei dieteticieni subliniază că, dacă vei consuma înghețată în fiecare zi, cel mai important lucru de avut în vedere este dimensiunea porției.

„O porție unică, de o jumătate de cană pe zi este maximumul pe care îl recomand pentru majoritatea,” a spus Clark.

„Totuși, există anumite situații în care mai mult decât atât poate fi util ― de exemplu, atunci când cineva are nevoie să ia în greutate sau are nevoi calorice extrem de ridicate.”

De asemenea, este important să îți analizezi dieta în ansamblu. Dacă consumi o cantitate mare de zahăr pe parcursul zilei, să mânânci și înghețată nu este tocmai cea mai bună idee.

În cele din urmă, Samuels a spus să alegem ingrediente simple, întregi, pentru înghețata pe care dorim să o savurăm.

„Rămâi la produse care conțin ingrediente alimentare simple, pe care le recunoști, cum ar fi zahărul și vanilia,” a spus ea.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/is-ice-cream-unhealthy_l_660b0467e4b081e561ffd443

Sursă foto – mohsiniqbalmailsi / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc