Dr. Laura Davidescu: Ce este metabolismul și cei 10 factori care îl influențează

Metabolism depinde de o serie de factori ce țin de gen, vârstă dar și de stilul de viață.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Laura Davidescu: Ce este metabolismul și cei 10 factori care îl influențează
Dr. Laura Davidescu, medic specialist Igienă, master în Nutriție și Siguranță Alimentară, consilier Metabolic Balance, make-up: Marina Chiorean, foto Sorina Andreica.

Întreaga viață ne este conectată cu metabolismul. Dar ce reprezintă acest proces? De ce este diferit de la om la om?Explică pe larg dr. Laura Davidescu, medic specialist Igienă, master în Nutriție și Siguranță Alimentară, consilier Metabolic Balance.

 

 CSÎD: Ce se metabolismul?

Dr. Laura Davidescu: Metabolismul este procesul prin care se eliberează energia din alimente și se utilizează sau se stochează această energie – practic, este o serie foarte complexă de reacții biochimice. Orice ființă vie are un metabolism.

Are legătură tipul de metabolism cu îngrășarea?

CSÎD: Ce legătură are cu îngrășarea?

Dr. Laura Davidescu: Dacă procesele de prelucrare a energiei din alimente sunt încetinite, e de așteptat să avem un metabolism lent, iar substanțele nutritive, în loc să fie utilizate pentru diverse activități, sunt mai degrabă înmagazinate sub formă de grăsime.

Factorii cu care metabolismul este conectat

CSÎD: Cine dictează cum este metabolismul unei persoane?

Dr. Laura Davidescu: Metabolismul este influențat de foarte mulți factori. Îi luăm într-o ordine aleatorie, pentru că nu putem decide că unul este mai important decât celălalt.

Vârsta – cu cât îmbătrânești, cu atât metabolismul încetinește. Ca o medie, arderile scad cam cu 5% la fiecare deceniu de viață.

Musculatura – cu cât ai mușchi mai voluminiși și mai antrenați, cu atât metabolismul este mai activ.

Talia – o persoană înaltă, masivă, va avea o rată metabolică mai mare, pentru că are organe mai mari și un volum corporal care trebuie “întreținut”, hrănit corect.

Genul – în principiu, bărbații au un metabolism mai activ decât femeile.

Moștenirea genetică – unele familii au o rată metabolică mai mare. Iar unele persoane pot moșteni de la părinți anumite tulburări metabolice.

Activitatea fizică – sportul crește masa musculară și stimulează metabolismul, care “arde” mai multe calorii chiar și în starea de repaus.

Hormonii – atât hormonii tiroidieni, cât și cei sexuali și suprarenali influențează arderile metabolice. De exemplu, hormonii tiroidieni în exces cresc arderile metabolice. Hormonii corticoizi îl încetinesc.

Mediul ambiant temperaturile extreme cresc metabolismul.

Medicamentele – unele substanțe, precum nicotina sau cafeina, ori medicamentele antidepresive sau steroizii pot contribui la creșterea sau la scăderea în greutate, indiferent de ceea ce mâncăm.

Dieta – există alimente care, pur și simplu, pot înclina balanța metabolică în direcția îngrășării sau, dimpotrivă, înspre pierderea naturală în greutate.

CSÎD: De ce unii au arderi rapide, alții nu?

Dr. Laura Davidescu: Cred că răspunsul se regăsește în lista de factori de mai sus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Laura Davidescu - Medic specialist igienă
Dr. Laura Davidescu este medic specialist igienă, specializat în nutriție și siguranță alimentară și consilier Metabolic Balance® certificat. Laura Davidescu este medic specialist în Igienă, specializată în Nutriție și Siguranță Alimentară la UMF “Carol Davila” din București. Este ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân