De ce tinzi să îți recapeți rapid greutatea după ce ții o dietă?

  • Publicat:
De ce tinzi să îți recapeți rapid greutatea după ce ții o dietă?

De ce majoritatea oamenilor care țin dietă pentru a pierde în greutate o recapătă? O scădere a metabolismului pare că este cauza, dar vinovatul ascuns ar putea fi pur și simplu o creștere a poftei de mâncare.

Să pierzi în greutate este ușor; păstrarea greutății este partea grea. Nu este nevoie să citești studii științifice pentru a susține această afirmație, cu zeci de ani de încercări eșuate de dietă endemică în populație. Toate tendințele populare de dietă pot duce la pierderea în greutate, dar doar o mică minoritate de oameni își mențin pierderea în greutate pe termen lung.

Una dintre explicațiile cheie pentru recăpătarea greutății este o scădere a metabolismului de repaus. Un metabolism mai lent face mai probabil ca, chiar și cu mai puțină mâncare consumată, aceasta să depășească nevoile unei persoane. 

Metabolismul și cheltuielile energetice reprezintă doar jumătate din ecuație. Cealaltă jumătate presupune aflarea informațiilor legate de  cât de multă mâncare mănâncă o persoană, chiar și atunci când restricționează caloriile. Măsurarea a cât mănâncă cineva este greu de studiat în cercetările controlate. Cantitatea de alimente consumate de o persoană se schimbă semnificativ de la o zi la alta și nu avem multe metode precise de urmărire a acestui lucru într-o situație de trai liber.

Recuperarea în greutate explicată

Un studiu clinic pe durată de un an cu un nou medicament pentru tratarea diabetului a oferit cercetătorilor o oportunitate de a vedea cum se poate schimba consumul de alimente odată cu pierderea în greutate. Medicamentul folosit în studiu a fost canagliflozina. Medicamentul funcționează prin determinarea pierderii de mai multă glucoză prin urină. Pierderea excesivă de glucoză în urină înseamnă și pierderea unei surse potențiale de energie. Efectul secundar favorabil este pierderea în greutate.

Un total de 153 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au luat canagliflozina timp de 1 an. Pentru un grup de comparație, 89 de persoane au luat o pastilă placebo. Ambele grupuri au pierdut în greutate: în jur de 3 kilograme în grupul de tratament cu medicamente și doar 1 kilogram în grupul placebo.

O întrebare interesantă a fost de ce grupul de tratament cu medicamente nu a pierdut mai mult în greutate. Din teste de laborator, cantitatea de energie pierdută în urină din glucoza excretată a fost de aproximativ 1500 kJ (360 de calorii) pe zi. Chiar și cu acest grad de calorii pierdute din corp, pierderea în greutate a ajuns la un platou.

Ce explică platoul de pierdere în greutate? 

Echipa de cercetare a studiat modele matematice ale modului în care greutatea corporală și aportul de energie sunt corelate. Și răspunsul pe care l-au găsit? Pofta de mâncare.

Oamenii din grupul de tratament cu medicamente erau mai flămânzi. Foamea i-a condus suficient încât să mănânce în jur de 100 de calorii în plus în fiecare zi pentru fiecare kilogram de greutate pe care au pierdut-o.

Chiar dacă oamenii din studiu nu știau câte calorii înlătură medicamentul în fiecare zi prin excreție, corpurile lor s-au luptat împotriva pierderii în greutate, îndemnându-i să mănânce mai mult pentru a compensa deficitul.

Influența poftei de mâncare este de trei ori mai puternică decât încetinirea metabolismului din cauza pierderii în greutate. Împreună fac aproape inevitabilă reluarea greutății pierdute.

Un dezavantaj clar al studiului a fost că a fost efectuat doar la persoane cu diabet zaharat de tip 2 care folosesc un medicament specialist în cazul căruia pierderea în greutate era mai mult un efect secundar. Cum se pot schimba apetitul în persoanele sănătoase nu este clar.

Ce înseamnă toate acestea

Cercetarea ajută la explicarea faptului că recăpătarea greutății de dinainte de dietă nu este o simplă problemă de autocontrol deficitar. Poți ignora semnalele de foame pentru o perioadă, dar ele persistă în timp ce corpul rămâne într-o stare tranzitorie de pierdere în greutate. Îndepărtarea atenției de la „cea mai bună modalitate de a pierde în greutate” și îndreptarea mai mult către susținerea unei persoane în menținerea pierderii în greutate sau chiar în menținerea greutății actuale stabile și focalizarea în schimb pe sănătate, este direcția în care trebuie să se îndrepte terapiile eficiente pentru pierderea în greutate.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Top 5 cele mai INEFICIENTE diete pentru pierderea în greutate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc