Cum să scapi de mâncatul emoțional? Iată cât durează!

Patricia Rusu: ”Acest cerc vicios legat de mâncatul emoțional este foarte des întâlnit și poate duce la mâncatul cronic, compulsiv, la creștere în greutate, probleme de sănătate pe termen mediu și lung”
  • Publicat:
Cum să scapi de mâncatul emoțional? Iată cât durează!
Patricia Rusu, Patricia Rusu, Specialist în nutriție regenerativă și fondator program "The flexitarian way" , foto arhivă

Patricia Rusu, specialist în nutriție regenerativă și fondator program „The flexitarian way” vorbește deschis despre folosirea mâncarii pentru calmarea emoțiilor pe care nu le putem gestiona. De asemenea, am aflat ce perioadă de timp este necesară pentru a înlocui obiceiul de a mânca atunci când suntem nervoși, supărați, iritați, plictisiți sau când simțim frică.

 

CSÎD: Mâncarea se poate transforma într-o adicție?

Patricia Rusu: Suntem mai degrabă într-un cerc vicios al obiceiurilor alimentare decât dependenți. Avem un semnal, o rutină și o recompensă, iar asta este pentru majoritatea dintre noi modul în care ajungem să mâncăm emoțional. Simțim disconfortul – burnout, stres, anxietate, supărări, plictiseală, copleșire, singurătate etc. – mâncăm și apoi ne simțim mai bine, chiar dacă pentru un timp foarte scurt. Ne învățăm creierul să creadă că atunci când ne simțim din nou așa, trebuie din nou să mâncăm. Acesta este un cerc vicios, un cerc al obiceiurilor.

Acest cerc vicios legat de mâncatul emoțional este foarte des întâlnit și poate duce la mâncatul cronic, compulsiv, la creștere în greutate, probleme de sănătate pe termen mediu și lung, așa că în toate programele mele ne dorim să rupem acest lanț de obiceiuri care ne sabotează, pentru că nu vreau ca emoțiile clienților mei să controleze alegerile alimentare, ci vreau ca ei să controleze aceste alegeri, de exemplu prin exersarea mâncatului emoțional.

Acest lucru chiar se întâmplă și sunt mândră de poveștile transformatoare ale atâtor oameni cu care am lucrat într-un deceniu de expertiză în nutriția regenerativă și integrativă.

Este nevoie de mai puțin de 3 luni ca să scăpăm de mâncatul emoțional

CSÎD: Cum rupem lanțul slăbiciunilor și scăpăm de mâncatul emoțional?

Patricia Rusu: Eu cred că este nevoie de mai puțin de 90 zile pentru ca acest lucru să se întâmple, pentru că asta mi-a demonstrat experiența mea din cadrul programelor pe care le-am creat, de-a lungul anilor. Ieșim din cercul vicios al alimentației noastre și de pe pilotul automat al existenței noastre de zi cu zi reîntorcându-ne la principiile de bază ale funcționării și alimentației noastre ca specie.

De aceea promovez flexitarianismul – dar dublat și de educație și un mindset corect, care să ne ajute să ne atingem obiectivele indiferent în care registru al vieții noastre se încadrează ele – nutriție, slăbit sănătos, dezvoltarea unor obiceiuri alimentare care să ne susțină, crearea unui stil de viață echilibrat, preluarea controlului asupra propriei sănătăți și vieți. Așadar, fără diete, cure de slăbire, exerciții fizice până la epuizare, fără a număra caloriile și fără a cântări mâncarea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân