Cele mai simple metode pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

  • Publicat:
Cele mai simple metode pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

În ciuda măsurilor de protecție adoptate la nivel european pentru controlul și reducerea pesticidelor, câteva metode simple aflate la îndemâna consumatorului pot reduce efectul negativ al pesticidelor din alimente.

În octombrie anul trecut, Comisia de Mediu a Parlamentului European a aprobat măsuri care vizează asigurarea utilizării responsabile a pesticidelor și reducerea impactului acestora asupra mediului. Cu toate acestea, consumatorul român are la îndemână câteva metode eficiente de reducere a efectului pesticidelor printr-o curățare atentă a fructelor și legumelor.

Ce sunt pesticidele și cum pot ajunge în alimentație

Pesticidele protejează plantele cultivate împotriva bolilor, insectelor și buruienilor. Acestea pot fi însă dăunătoare oamenilor și mediului înconjurător.

Reziduurile de pesticide pot ajunge în alimentele noastre prin: migrarea către părțile comestibile ale plantelor (culturi, fructe și legume), pânza freatică și prin hrana animalelor. O bună parte dintre pesticide sunt toxice pentru om.

Sfaturi simple de îndepărtare a pesticidelor din alimente

De obieci, fructele conțin mai multe reziduuri de pesticide decât legumele. Cele mai impregnate legume și fructe pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, roșiile, ardeii și strugurii.

  • Îndepărtarea cojii de pe fructe și legume. Chiar dacă în acest caz părerile specialiștilor sunt împărțite, în condițiile în care pesticidele pot pătrunde în fructe sau legume, iar eliminarea cojii ar putea părea o modalitate insuficientă, totuși mai ales atunci când nu se cunoaște sursa de proveniență a fructelor sau legumelor ar fi mai bine să îndepartati coaja chiar înainte de spălarea lor. Citește continuarea AICI.

sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”