Cele mai bune alimente pentru concentrare

Află care sunt cele mai eficiente alimente pentru sănătatea creierului, care te ajută să-ţi menţii concentrarea.
  • Publicat:
Cele mai bune alimente pentru concentrare

Ginseng, peşte, fructe de pădure sau cofeină? Auzim atât de multe opinii în jurul nostru cu privire la cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru stimularea concentrării. Dar care dintre ele este cu adevărat reală?

Ce funcţionează cu adevărat pentru stimularea concentrării?

Nu negăm faptul că pe măsură ce îmbătrânim corpul nostru îmbătrâneşte împreună cu noi. Vestea bună este că acum puteţi îmbunătăţi şansele de a vă menţine un creier sănătos dacă introduceţi aceste alimente şi băuturi care stimulează creierul în dieta zilnică.

Nu există nicio pilulă magică cu ajutorul căreia să putem stimula IQ-ul sau să te facă pur şi simplu mai inteligent – dar anumite substanţe, cum ar fi cofeina, te pot energiza şi te pot ajuta să te concentrezi mai bine.

Cofeina

Găsită în cafea, ciocolată, băuturi energizante şi unele medicamente, cofeina îţi oferă un boost inconfundabil, deşi efectele sunt pe termen scurt. În acest caz – mai mult poate înseamna cât mai puţin. Supradoza de cofeină te poate face nervos şi anxios.

Zahărul

Zahărul este sursa de combustibil preferată a creierului tău – nu vorbim despre zahărul de masă, ci despre glucoză, pe care corpul tău o prelucrează din zaharurile şi carbohidraţii pe care îi consumi.

Mănâncă micul dejun pentru a-ţi hrăni creierul

Ai fost tentat să sari peste micul dejun? Studiile au descoperit că micul dejun poate îmbunătăţi memoria şi atenţia pe termen scurt. Alimentele aflate în fruntea listei propuse de cercetători includ boabele integrale cu conţinut ridicat de fibre, produsele lactate şi fructele. Cu toate acestea, încearcă să nu mănânci prea mult; cercetatorii au descoperit că micul dejun cu calorii ridicate pare să împiedice concentrarea.

Peştele – indispensabil din alimentaţia creierului

O sursă care stimulează în profunzime creierul este Omega-3. Acizii graşi Omega-3 sunt esenţiali pentru sănătatea creierului. Aceste grăsimi sănătoase au o putere uimitoare asupra creierului: scad riscul de demenţă şi accident vascular cerebral şi pe cel de declin mental; în plus, pot juca un rol vital în îmbunătăţirea memoriei, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

Pentru sănătatea creierului şi a inimii, încearcă să consumi două porţii de peşte săptămânal.

Adaugă o doză zilnică de nuci şi ciocolată

Nucile şi seminţele sunt surse bune de vitamina E. Studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina E a fost asociat cu un declin cognitiv scăzut pe măsură ce corpul îmbătrâneşte. Ciocolata neagră are şi alte proprietăţi antioxidante puternice şi conţine stimulente naturale, cum ar fi cofeina, care pot spori concentrarea.

Bucuraţi-vă de o jumătate de pumn de nuci şi ciocolată neagră pentru a obţine toate beneficiile, cu minimum de calorii, grăsimi sau zahăr.

Avocado şi cereale integrale

Fiecare organ din corp depinde de fluxul sanguin, în special inima şi creierul. O dietă bogată în cereale integrale şi fructe, cum ar fi avocado, poate reduce riscul de boli de inimă şi colesterol crescut. 

Cerealele integrale, cum ar fi popcornul şi grâul întreg, contribuie de asemenea cu fibre dietetică şi vitamina E. Deşi avocado are grăsime, aceasta este o grăsime bună pentru tine, care asigură un flux sanguin sănătos.

Afinele

Cercetările efectuate pe animale arată că afinele pot ajuta la protejarea creierului de daunele provocate de radicalii liberi şi pot reduce riscul de Alzheimer. Studiile arată că dietele bogate în afine au îmbunătăţit atât funcţia de învăţare, cât şi funcţia musculară.

Vitamine, minerale şi suplimente?

Deşi efectele suplimentelor cu vitaminele B, C, E, betacaroten şi magneziu sunt promiţătoare, un supliment este util doar pentru persoanele care chiar au carenţe specifice. Unii cercetători sunt optimişti în ceea ce priveşte ginsengul şi combinaţiile de vitamine, minerale şi plante medicinale şi impactul lor asupra creierului, dar sunt încă necesare mai multe studii.

Consultă medicul înainte de a lua o decizie, tot timpul!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”