Ce putem găti slab caloric în perioada de autoizolare? Un medic nutriţionist român dă trucul cel mai important

Putem găti divers din alimentele pe care le avem la dispoziţie dacă suntem atenţi la cantităţile pe care le consumăm & facem mişcare. Iată încă un truc excelent
  • Publicat:
Ce putem găti slab caloric în perioada de autoizolare? Un medic nutriţionist român dă trucul cel mai important
Ce putem găti slab caloric în perioada de autoizolare? Un medic nutriţionist român dă trucul cel mai important, foto Shutterstock

Când s-a anunţat pandemia de coronavirus, în primă fază am mers la magazine şi am golit rafturile. Am pus în coş impulsiv, pe lângă alimentele de bază, şi multe dulciuri calorice, mâncăruri pe care în mod normal nu le-am fi ales. Este foarte bine să fim pregătiţi şi să avem cât mai puţine nevoi care să ne scoată din casă în următoarea perioadă. Dacă în primele zile, majoritatea dintre noi şi-a făcut poftele şi a gătit ca de Crăciun, iată că a venit momentul să fim raţionali – să consumăm atât cât este nevoie, să ne păstrăm în formă fizică şi mentală bună şi să folosim resursele într-un mod echilibrat.

Ce putem găti ca să nu ne îngrăşăm având în vedere că facem mult mai puţină mişcare?

”În general, la felurile de mâncare gătită, încărcătura calorică mare este dată de grăsime, fie că e vorba de uleiuri sau de grăsimea din carne” explică dr Şerban Damian, nutriţionist. Aşadar, puteţi adapta diverse reţete punând mai puţine grăsimi. ”Putem să folosim carne slabă, legume şi uleiuri vegetale în cantităţi mai reduse şi atunci vom avea nişte preparate mai dietetice” completează dr. Damian.

Atenţie, evitaţi alimentele prăjite!

Deşi, multe alimente prăjite fac parte din categoria alimentelor ”comfort food”, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu pentru oprirea infecţiilor cu coronavirus, este important să nu gătim prăjit. ”Prăjirea este o metodă de gătire care creşte considerabil valoarea calorică a produselor, aşa că e bine să o evităm (în general, nu doar acum). ” consideră dr. Şerban Damian.

Dar cu dulciurile ce facem?

Fiecare dintre noi, cu copii sau nu, a pus în cămară şi câteva dulciuri sau va face prăjituri acasă. ”Prăjiturile şi dulciurile în general aduc multe calorii, nu e o noutate pentru nimeni” atrage atenţia nutriţionistul.

Sfatul medicului nutriţionist

Dr. Şerban Damian, nutriţionist 

Dr. Serban Damian
”Eu sunt convins că cine are grijă la alimentaţie în mod obişnuit, va şti ce să facă şi în această situaţie particulară, iar dacă până acum nu aţi dat atenţie acestor aspecte, acum aveţi un răgaz în care puteţi să vă documentaţi şi să aplicaţi câteva principii de bun simţ!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”