Ce provizii îşi face un explorator german în timp de coronavirus? EXCLUSIV

Nemţii au început şi ei să îşi facă provizii de mâncare, medicamente, produse de igienă corporală de teama unei crize date de coronavirus Covid19, dar CHIBZUIT
  • Publicat:
Ce provizii îşi face un explorator german în timp de coronavirus? EXCLUSIV
Ce provizii îşi face un explorator german în timp de coronavirus? EXCLUSIV, foto Mădălina Drăgoi

Vestea primului caz de coronavirus în Berlin m-a prins chiar în capitala Germaniei. Aşa că am profitat de ocazie pentru a observa câte ceva din comportamentul nemţilor, un popor recunoscut la nivel mondial pentru buna organizare în viaţa de zi cu zi, în situaţii ce ar putea anunţa o eventuală criză. Vă prezentăm proviziile pe care şi le-a făcut un jurnalist şi explorator german, cunoscut pentru expediţii în locuri îndepărtate de pe planetă şi în condiţii extreme.


„Vorsicht, aber keine Panik“  -„ Aveţi grijă, dar nu vă panicaţi” a fost îndemnul multor publicaţii pe care le-am zărit la chioşcurile de ziare luni în dimineaţa când vestea primului caz de coronavirus a ajuns la urechile tuturor berlinezilor.
Nu am văzut hoarde de oameni devastând magazine, însă evident că lumea a început să îşi facă uşor, uşor provizii. Nu înainte de a calcula – se ştie că mulţi nemţi nu aruncă nici măcar o coajă de pâine cu voia lor. Aşadar, vă dau câteva exemple de provizii pe care le face pas cu pas Marc V., un jurnalist şi explorator german care a vizitat aproximativ 3 sferturi din globul pământesc. El pleacă des, cu rucsacul în spate uneori, şi în expediţii în locuri izolate din lume precum Ellesmere Island, insulă situată aproape de Polul Nord, în Canada unde locuiesc în jur de 150 de oameni în aproape 200.000 km pătraţi, sau Papua Noua Guinee, Antarctica. Aşadar este obişnuit să fie bine organizat cu proviziile.

Ce a cumpărat? Nimic înainte de a analiza ce are deja acasă!

Înainte de a pleca la cumpăraturi, a analizat tot ce are acasă şi a făcut o listă. Nu a plecat să cumpere totul odată, ci zi de zi, pe lângă pâine a cumpărat şi 3, 4 produse pe care să le păstreze. Asta atât pentru a nu investi o sumă mare de bani o dată, pentru a da şi altora posibilitatea de a cumpăra dar evident şi pentru a observa cum evoluează situaţia cu numărul persoanelor infectate cu coronavirus. Nimănui nu i-ar plăcea să aibă în casă depozite de alimente, pentru care cu siguranţă îşi va pierde interesul dacă nu se va instaura o situaţie de criză.

Săpun, hârtie igienică, şerveţele umede, detergent – au fost printre achiziţiile prime

”Acestea nu se strică şi nici nu te plictiseşti de ele!” a fost afirmaţia lui. Măşti medicale (negre) le comandase de pe internet cu o săptămână înainte (5 euro/bucata) însă s-a gândit dacă să le trimită înapoi, dat fiind cele mai recente declaraţii ale oamenilor de ştiinţă ce recomandă măştile medicale doar atunci când eşti bolnav pentru a-i proteja pe alţii atunci când strănuţi, tuşeşti. Încă nu le-a trimis înapoi, nici nu le-a folosit. Se mai gândeşte. În schimb, foloseşte mănuşi atunci când merge la cumpărături, cu autobuzul etc.

E important să ai provizii cu mâncare pe placul tău!

La capitolul mâncare a ales  după două criterii – în primul rând să fie mâncare ce îi place (un aspect foarte important), în al doilea rând mâncare ce are un termen de valabilitate mare. Paste, pate-uri vegetale, cereale integrale, seminţe de floarea soarelui, mălai, mere deshidratate, miere, apă. Deşi apa de la robinet în Berlin este de o calitate excepţională, dovedită prin teste, şi nu este nevoie să cumperi apă plată ca în România, în cazul unei situaţii de urgenţă – autorităţile germane recomandă ca în fiecare casă să existe minimum 10 litri de apă pentru fiecare persoană.
Aşa cum se observă în fotografii totul este ambalat sau reambalat în borcane de sticlă şi nu în plastic. Asta pentru că mulţi nemţi evită plasticul atunci când nu este necesar.

Un moment bun pentru a nu mai arunca nimic din ceea ce este comestibil

Aşa cum spuneam, nemţilor le place să nu arunce nimic din ceea ce este comestibil. Spre exemplu, jurnalistul a cumpărat în ultimele luni portocale şi lămâi bio, iar coaja a uscat-o. Poate fi folosită la ceaiuri, la iaurt cu cereale, prăjituri.

Alune de pădure în coajă, nuci în coajă sunt o bună investiţie de asemenea şi îşi vor păstra mult mai mult timp calităţile.

Un plus de prospeţime la mâncăruri, în vremuri de criză sau nu, sunt vlăstarii. Jurnalistul german cumpără seminţe diverse pe care le lasă la germinat, iar mugurii – surse de minerale, enzime, vitamine, pot fi folosiţi cu succes în orice anotimp.

E bine ca în fiecare casă să fie şi medicamentele utile

Nu în ultimul rând, medicamente. Este bine ca în fiecare casă să existe o trusă de urgenţă. Persoanele care au nevoie zilnic de pastile trebuie să fie siguri că în cazul în care vor fi întârzieri cu livrarea unor medicamente (foarte multe medicamente sau substanţe active ale medicamentelor vin din China) au ceea ce le trebuie. El a comandat online pentru că în Germania poate fi mai economic să le comanzi de pe internet decât decât să le cumperi direct din farmacii.

L-am întrebat dacă se teme de o criză a alimentelor. A răspuns că nu, dar este posibil să nu găsească mereu produsele preferate şi să fie nevoit să cumpere unele similare dar de la braduri mai scumpe. P.s. Nu am fotografia proviziile de ciocolată (10 bucăţi, diverse sortimente).

Fotografii de Mădălina Drăgoi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”