Avocado cu pete maro, galbene sau miez negru: îl mâncăm sau se duce la gunoi?

Avocado este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv fibre. Așadar, află în continuare dacă este bine să mănânci un avocado cu pete maro, galbene sau miez negru.
  • Publicat:
Avocado cu pete maro, galbene sau miez negru: îl mâncăm sau se duce la gunoi?
Foto: shutterstock

Avocado este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv fibre, potasiu și grăsimi mononesaturate, adică cele sănătoase pentru inimă. De altfel, acest fruct este una dintre puținele surse vegetale de astfel de grăsimi. Dar dacă ai tăiat vreodată un avocado și ai găsit mucegai, pete închise la culoare sau țesut ciudat fibros, probabil te-ai întrebat dacă este bine să-l consumi. Așadar, află în continuare dacă este bine să mănânci un avocado cu pete maro, galbene sau miez negru.

Dacă un avocado are pete și dungi maro-negricioase în interior…

Aceasta este una dintre cele mai comune probleme cu avocado și este cunoscută sub numele de înnegrire vasculară. Este ușor de recunoscut după modelul distinct în care se formează mici pete, de obicei sub formă de linii sau cercuri în jurul sâmburelui. După cum știi, dacă ai lăsat vreodată un avocado tăiat pentru o perioadă de timp, fructul începe să se înnegrească într-o oră sau două, iar acest lucru se întâmplă din cauza prezenței compușilor fenolici, care reacționează cu oxigenul.

Ceea ce poate nu realizezi este că, deși miezul de avocado pare uniform, ascunde un sistem vascular care acționează similar cu al nostru: o rețea de tuburi la câțiva milimetri sub suprafață care transportă nutrienți și apă la fruct în timp ce crește.

Atunci când oricare parte a acestor tuburi este expusă la oxigen, întreaga vasculatură începe să se înnegrească rapid. Acest lucru se produce cel mai frecvent din cauza temperaturilor prea scăzute sau depozitării la o temperatură prea joasă, dar poate fi și un semn de putrezire a tulpinii dacă apare aproape de partea superioară a fructului, acolo unde a fost tăiat de pe copac. Oricare ar fi cazul, petele nu sunt nocive.

Petele maro nu sunt la fel de gustoase, așa că s-ar putea să vrei să le tai, dar nu-ți vor face rău.

Dacă un avocado are miezul fibros…

Dacă ai avut vreodată senzația de disconfort provocată de un avocado fibros, nu ești singur. Din nou, țesutul vascular și temperatura de depozitare sunt de vină. Când avocado este ținut la o temperatură prea mare după sau în timpul coacerii sau când se coace și se răcește prea repede, pot apărea fire de material celulozic care nu s-au copt complet.

Căile vasculare sunt, de obicei, primele afectate, ceea ce conferă miezului de avocado o consistență fibroasă. Deși consumul acestuia nu te va îmbolnăvi, nu va fi nici foarte plăcut. Cel mai bine este să cumperi un avocado încă tare și să-l coci singur, așezându-l într-0 pungă de hârtie maro la temperatura camerei timp de o zi sau două. Adăugarea unei banane în pungă va accelera procesul dacă ești pe grabă.

Dacă are un gol de aer când „pipăi” un avocado…

Când un avocado este afectat, reacționează printr-o umflare temporară. Odată ce umflătura dispare, lasă un mic spațiu între miez și coajă, care poate fi susceptibil la mucegai, așa că este probabil să găsești astfel de defecte când tai un avocado cu aceste probleme.

Dacă observi mucegai, miros neplăcut, încrețire, pete negre și adânci sau pete apoase, acestea sunt semne că s-a instalat putrefacția, nu încerca să salvezi aceste fructe, aruncă-le pur și simplu.

Avocado cu pete maro sau galbene pe coajă…

Multe dintre daunele exterioare tind să fie inofensive. Avocado este destul de sensibil la temperatură, iar păstrarea în condiții foarte reci poate duce la diverse leziuni. Aceasta crește uneori riscul de putrefacție, dar este adesea doar estetică.

Dacă avocado-ul tău s-a înnegrit…

Miezul de avocado se va întuneca sau înnegri natural atunci când se oxidează, adică atunci când este expusă la aer. Acest lucru se întâmplă frecvent după ce tai un avocado și nu îl folosești complet. Așadar, jumătatea aceea neagră de avocado se duce la gunoi?

Răspunsul, surprinzător, este nu. Partea neagră, deși neplăcută, nu te va îmbolnăvi. Și inițial, va afecta doar stratul subțire de miez de avocado care a fost expus la aer, așa că poți să tai partea neagră cu un cuțit mic.

Pentru a preveni înnegrirea, depozitează avocado corect înfășurându-l în folie de plastic etanșă sau acoperindu-l cu un strat subțire de suc de citrice, care previne oxidarea. Poți menține ca un guacamole să nu se înnegrească adăugând sucul de lime la final, astfel încât să stea deasupra celorlalte ingrediente, și amestecându-l chiar înainte de servire.

Surse:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102652/nutrients

https://hassavocadoboard.com/wp-content/uploads/Hass-Avocado-Board-07-Common-Fruit-Defects.pdf

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân