Alimentul care îți curăță natural arterele. Nu mai ai nevoie de pastile!

În acest articol vei învăța ce sunt arterele, care sunt cauzele pentru care ele se blochează sau îngustează, dar și cum arată dieta care curăță natural arterele.
  • Publicat:
Alimentul care îți curăță natural arterele. Nu mai ai nevoie de pastile!
Foto: shutterstock

Odată formate plăcile ateromatoase este destul de greu să fie îndepărtate, dar alegerile alimentare, mișcarea și renunțarea la fumat pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și pot stopa agravarea lor și formarea altor depozite în artere. În acest articol vei învăța ce sunt arterele, care sunt cauzele pentru care ele se blochează sau îngustează, dar și cum arată dieta care curăță natural arterele.

Arterele devin înguste sau se blochează atunci când se formează depunerea de substanțe, cunoscută și ca placă. Nu dispare imediat, dar cu ajutorul schimbărilor din stilul de viață se poate stopa acumularea lor și îmbunătățirea sănătății inimii.

În cazurile severe, procedurile medicale sau intervenția chirurgicală pot ajuta la îndepărtarea acestor plăci din artere. Medicul poate prescrie și medicamente, precum aspirina sau tratament care să reducă valorile colesterolului, precum statinele.

Ce sunt arterele?

Arterele sunt vasele de sânge care transportă sângele oxigenat către toate țesuturile și organele din corp, inclusiv către rinichi, inimă, plămâni și ficat, până în vârful degetelor de la mâini și picioare. Odată ce arterele sunt blocate pot apărea multiple probleme de sănătate.

De ce se blochează arterele?

Riști să ai arterele blocate dacă ai un stil de viață sedentar, nu faci prea multă mișcare sau faci mișcare, dar nu cât să se simtă. De asemenea, dacă te confrunți cu obezitate, ești fumător, ai hipertensiune, urmezi o dietă bogată în grăsimi animale, trans sau saturate, riscul de a te confrunta cu blocarea arterelor este mare. Alți factori de risc mai sunt diabetul și istoricul medical al familiei de boli de inimă aterosclerotice.

Dieta care îți curăță natural arterele

Dacă vrei să-ți cureți în mod natural arterele există câteva metode: dieta, sportul și managementul stresului. De asemenea, dacă renunți la fumat, efectul poate fi reversibil.

Potrivit unui review din 2022, cercetătorii au notat că arterele pot fi curățate în mod natural dacă toți factorii de risc sunt ținuți sub control. Aici includem:

  • reducerea colesterolului crescut
  • reducerea hipertensiunii
  • renunțarea la fumat

O cercetare din 2019 arată că dietele vegetale sau cu grăsimi reduse pot fi eficiente în prevenirea bolii arteriale coronariene, o complicație asociată arterelor înfundate.

Mai multe studii din 2019 arată că s-a observat reducerea riscului de boli arteriale coronariene în rândul pacienților care consumau alimente integrale și o dietă vegetală. Dieta include:

  • cereale integrale
  • leguminoase
  • legume
  • fructe
  • nuci
  • semințe

O altă modalitate prin care poți reduce apariția plăcilor este prin scăderea în greutate, consumul redus de alimente bogate în grăsimi saturate și mai multă activitate fizică.

În unele cazuri, medicii pot prescrie medicamente pentru reducerea colesterolului. Potrivit unui studiu din 2020, cercetătorii au observat stabilizarea plăcilor deja existente în cazul pacienților cu ateroscleroză și stabilizarea anginei în doar 30 de zile în urma medicației pentru colesterolul crescut. Reducerea plăcilor a fost vizibilă după 1-2 ani de la tratamentul medicamentos.

Ce alimente curăță natural arterele?

Planul alimentar este o componentă esențială în menținerea sănătății inimii de-a lungul vieții, mai ales pentru a preveni apariția plăcilor și dezvoltarea lor în artere. O dietă vegetală, prietenoasă cu inima, poate trata plăcile deja existente și prevenirea formării altora noi.

Ideal este să mănânci cât mai puține alimente care conțin grăsimi saturate precum carne sau alte produse animale și să crești consumul de alimente vegetale.

O opțiune care ar putea stopa hipertensiunea este dieta DASH, dietă care susține consumul de legume, fructe și cereale integrale în timp ce limitezi grăsimile saturate, zahărul și sarea.

O dietă vegetală presupune limitarea sau renunțarea completă la produsele animale:

  • carne
  • produse lactate
  • pește
  • ouă

Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, Mai multe studii din 2019 recomandă consumul de ulei de măsline.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân