Alegerea cuvintelor potrivite despre mâncare: Cum să educi copiii să fie sănătoși fără a le forma complexe

Alegerea cuvintelor potrivite și abordarea sănătoasă în discuțiile despre mâncare cu copiii poate avea un impact semnificativ asupra relației lor cu mâncarea și asupra imaginii corporale.
  • Publicat:
Alegerea cuvintelor potrivite despre mâncare: Cum să educi copiii să fie sănătoși fără a le forma complexe

Dacă ești părinte, în special unul care a crescut în anii ’90, fraze precum „termină-ți cina dacă vrei desert” sau „nu te ridici până nu termini tot de mâncare din farfurie” îți pot părea cunoscute.

Acum, când ne creștem propriii copii, dorim să îi ajutăm să facă alegeri sănătoase. Astfel, nu ne dorim să le inducem aceleași complexe pe care le-am îndurat noi în tinerețe (și care, pentru mulți dintre noi, ne-au urmărit până la vârsta adultă).

Cuvintele potrivite despre mâncare

Un punct de plecare este alegerea conștientă a cuvintelor atunci când vorbim despre mâncare.

„Cred că relația noastră cu mâncarea începe de acasă, cu modul în care aceasta este prezentată și discutată,” a spus Dr. Raquel Katangian-Ayala, director al Centrului de Descoperire din Irvine.

De la etichetarea alimentelor până la discuțiile despre corp, iată ce să nu le spui copiilor tăi despre mâncare (și ce să spui în schimb).

Evită etichetarea despre mâncare ca fiind „bună” sau „rea”

A pune un verdict asupra alimentelor copiilor, etichetându-le drept „bune” sau „rele”, ar trebui evitată. Copiii mici trăiesc într-o lume a binelui și răului, a explicat Dr. Erica Miller, psiholog la Connected Minds NYC.

„Ca adulți, știm că nimic nu trebuie să fie complet interzis sau că niciun aliment nu este întotdeauna complet bun sau rău, dar copiii nu știu cum să facă sens din toate acestea,” a adăugat ea.

În loc să etichetezi alimentele ca „bune” sau „rele,” încearcă o abordare fără judecată. Concentrează-te pe valoarea pe care un anumit aliment o oferă.

De exemplu, carbohidrații, adesea criticați, oferă combustibil, iar grăsimile ajută corpul să absoarbă anumite vitamine.

„Înțelegerea valorii nutriționale ajută la schimbarea limbajului copiilor,” a spus Katangian-Ayala. „Fie că este vorba de un carbohidrat sau o grăsime versus un fruct sau o legumă, la sfârșitul zilei, ne oferă nutriția adecvată.”

Ferește-te de comentariile negative despre corp

Dacă ești predispus să vorbești negativ despre corpul tău sau al copilului tău, mai ales în legătură cu mâncarea, este important să iei în considerare impactul pe care îl are asupra celor mici.

La Centrul de Descoperire, unde Katangian-Ayala lucrează cu pacienți în recuperare de la tulburările alimentare, discută adesea cu părinții despre cum dietele lor afectează copiii. Un copil care aude un părinte plângându-se de corpul său și restricționând anumite alimente poate simți că trebuie să facă același lucru.

„Din cauza pubertății și a modului în care cresc, le oferim acea educație. Corpurile lor se vor schimba,” a spus ea.

Dacă alți adulți din lumea copilului tău fac astfel de comentarii, este adecvat să intervii și să oprești acest comportament.

„Ceea ce spui despre mâncare este important, dar nu este rădăcina problemei. Rădăcina este prejudecata internalizată legată de greutate și toată drama din jurul acesteia.”

Nu folosi o mâncare ca mită sau recompensă

Oricât de mult ai dori ca copilul tău să combine acei nuggeti de pui cu niște broccoli sau orice altă legumă, presiunea de a face acest lucru cu promisiunea unei recompense dulci nu este o variantă.

„De fiecare dată când recompensăm un copil pentru că mănâncă sau pentru că face ceva, ceea ce spunem este: ‘Ghici ce? Broccoli este atât de rău încât sunt dispus să îți dau o recompensă,’” a spus Anderson pentru HuffPost.

Nu interzice gustările dintre mese

În timp ce mulți adulți pot funcționa bine cu trei mese pe zi, nu este realist să te aștepți ca un copil să facă același lucru. Copiii mici, în special cei sub 5 ani, au un metabolism mai ridicat decât adulții. Prin urmare, ei ard calorii mai repede și au nevoie de reîncărcare.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/food-shaming-phrases-to-avoid-with-kids_l_65eb67a8e4b0dce30d24218b

Sursă foto – Chachamp / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc