9 alimente care conțin GLUTEN, la care nu te-ai fi gândit. Pot fi un pericol pentru pacienții cu intoleranță sau boală celiacă

Descoperă 9 alimente care conțin gluten, la care nici măcar nu te-ai fi gândit. Glutenul se poate ascunde în anumite grupe de alimente.
  • Publicat:
9 alimente care conțin GLUTEN, la care nu te-ai fi gândit. Pot fi un pericol pentru pacienții cu intoleranță sau boală celiacă
9 alimente care conțin GLUTEN, la care nu te-ai fi gândit. Pot fi un pericol pentru pacienții cu intoleranță sau boală celiacă

Glutenul, o proteină care se regăsește în grâu, orz și secară, poate fi o sursă de disconfort și poate oferi efecte negative pentru sănătate pacienților cu boală celiacă, sensibilitate la gluten sau alergie la orz. Alternativele fără gluten permit explorarea mai multor alimente care să țină pacientul la distanță de această proteină. Ce nu ne dăm seama însă este faptul că multe dintre alimentele care par inofensive pot fi amenințătoare pentru pacienții nevoiți să urmeze o dietă fără gluten, pentru că acesta se poate ascunde în anumite grupe de alimente. În continuare, descoperă 9 alimente care conțin gluten, la care nici măcar nu te-ai fi gândit.

Gnocchi

Pentru acest preparat de origine italiană se folosesc fulgii de cartofi și conțin făină de grâu, ceea ce-i face să fie o sursă de gluten. Citește eticheta înainte și asigură-te că optezi pentru o variantă fără gluten sau alege să-i pregătești acasă, cu făină de orez.

Cușcuș

Deși seamănă cu orezul, cușcușul, un preparat tradițional din dieta mediteraneană, este produs din griș de gâru. Optează, în schimb, pentru cereale naturale fără gluten sau rădăcinoase: quinoa, orez, fasole, porumb și cartofi.

Noodles din ouă

Deși ouăle sunt sigure pentru pacienții cu intoleranță la gluten sau boală celiacă, o porție de noodles din ouă nu mai are aceleași proprietăți, pentru că se adaugă și făină de grâu pentru obținerea lor. Optează pentru noodles din orez, aceștia fiind alternativa fără gluten.

Sosul de soia

Când spui „sos de soia” cu siguranță nu te gândești că grâul ar putea fi ingredientul folosit pentru prepararea acestuia, dar află că este.

Supe

Supele care conțin tăiței, paste și sos de soia pot fi un real pericol pentru pacienții cu intoleranțe la gluten.

Marinadele și dressingurile pentru salată

Marinadele și dressingurile pentru salată pot conține ingrediente cu gluten, precum sos de soia și făină. Optează pentru variantele fără gluten sau pur și simplu folosește ingrediente simple precum uleiul de măsline, sucul de lămâie și oțetul fără gluten, adică cel de mere, balsamic, de vin sau distilat.

Înlocuitorii de carne

Burgerii vegani, seitanul sau cârnații vegetali conțin gluten derivat din grâu. Există, bineînțeles, pe piață și alternative fără gluten sau variante pe care le poți obține acasă din linte sau fasole.

Berea

În general, berea se consideră o băutură fără gluten datorită procesului de distilare. Cu toate astea, berea și băuturile care conțin malț și care sunt fermentate și nu sunt distilate, nu sunt fără gluten. Alternativele fără gluten sunt vinul, vodka, ginul și lichiorul distilat.

Mezeluri

Potrivit Gluten Intolerance Group, majoritatea mezelurilor sunt fără gluten, dar unele dintre ele pot conține dextrină sau alte ingrediente modificate și derivate din grâu sau conțin sos de soia pentru mai mult gust.

Foto: shutterstock

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/

https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/sources-of-gluten/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”