5 trucuri să digeri mai repede mâncarea + cum arată procesul de digestie și factori care afectează timpul de digestie

Aflăm împreună cum funcționează sistemul digestiv, cum putem avea grijă de el, dar mai ales cum să digeri mai repede mâncarea.
  • Publicat:
5 trucuri să digeri mai repede mâncarea + cum arată procesul de digestie și factori care afectează timpul de digestie
Foto: envato

Digestia este un mecanism extrem de complex. Vestea bună este că acesta este un proces care are loc ori de câte ori consumi mâncare, ceea ce înseamnă că organismul știe ce are de făcut, fără ca tu să te mai gândești la asta sau să încerci să te controlezi. Atunci când apar problemele de digestie te vei confrunta cu o varietate de simptome, printre care includem durerile abdominale, constipația cronică sau diareea, balonarea, gazele excesive și arsurile. Aflăm împreună cum funcționează sistemul digestiv, cum putem avea grijă de el, dar mai ales cum să digeri mai repede mâncarea.

5 trucuri să digeri mai repede mâncarea

În cazul pacienților care au un tract digestiv care funcționează corespunzător, accelerarea digestiei nu este tocmai un aspect rezonabil, iar asta pentru că este nevoie ca alimentele și nutrienții să se absoarbă corespunzător. Există mai multe modalități prin care să digeri mai repede mâncarea. Iată câteva dintre ele.

1. Mănâncă regulat

Este esențial să ai un program stabil când vine vorba de alimentație. O cercetare din 2021 publicată în Current Research in Biotechnology arată că mâncatul regulat ajută la sprijinirea metabolismului și reglarea apetitului, în timp ce obiceiurile alimentare haotice au fost asociate obezității, diabetului de tip 2 și bolilor cardiovasculare. De asemenea, dacă sari peste micul dejun riști să te confrunți cu tulburări gastrointestinale, precum sindromul de colon iritabil, arată un studiu publicat în 2022 în European Journal of Clinical Nutrition.

2. Atenție mare la porțiile de mâncare!

Optează pentru porții de mâncare potrivite organismului tău. Acestea pot fi diferite în funcție de vârstă, sex, indicele de masă corporală, activitate fizică, metabolism, senzație de foame și nivelul de sațietate pe care ți-l oferă. Toate aceste nevoi arată diferit de la o persoană la alta.

3. Consumă suficiente alimente

Cercetările arată că persoanele care mănâncă foarte puțin sau țin diete intens se pot confrunta cu o digestie încetinită pentru că organismul încearcă să se adapteze consumului de mai puține alimente.

4. Asigură-te că mesele sunt echilibrate

Nu există un aliment minune care să accelereze digestia, dar mesele care conțin fibre și grăsimi vor ajunge fi mai greu procesate în tractul digestiv. În general, mesele trebuie să conțină o varietate de alimente care combină carbohidrați, grăsimi, proteine și fibre pentru a sprijini digestia optimă și starea generală de sănătate.

5. Trebuie să mănânci conștient

Mâncatul conștient ajută la îmbunătățirea digestiei, iar asta înseamnă că nu trebuie să te grăbești, trebuie să mesteci încet, să stai într-o poziție potrivită și să te bucuri de ceea ce ai în farfurie. Cercetările arată că mâncatul conștient reduce stresul și sprijină digestia optimă, se arată într-un articol din 2019 publicat în Integrative Medicine: A Clinician’s Journal.

Cum funcționează digestia

Sistemul digestiv este alcătuit din tractul gastrointestinal și organe, inclusiv ficat, pancreas și vezică biliară. Tractul gastrointestinal este un tub de lungi dimensiuni, care se întinde de la gură către anus și comprimă câteva organe împreună. Mai exact, tractul gastrointestinal este alcătuit din gură, esofag, stomac, intestinul subțire, intestinul gros și anus.

Atunci când mănânci, alimentele merg pe această „cale” și trec printr-un proces automat numit peristaltism, unde mușchii care aliniază tractul gastrointestinal se contractă și se relaxează pentru a mișca mâncare progresiv în tractul gastrointestinal. Iată o „hartă” detaliată a tractului gastrointestinal și cum funcționează el, realizată de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

  • Cavitatea bucală: digestia începe din momentul în care mănânci. Mestecatul ajută la zdrobirea alimentelor în bucăți mici pentru a putea fi înghițite și transportate către esofag.
  • Esofagul: În esofag are loc peristaltismul, care transportă mâncarea către stomac. La capătul esofagului se găsesc mușchi care se relaxează pentru a permite mâncării să ajungă în stomac, iar apoi se închide pentru a menține conținutul în stomac și să nu se întoarcă în esofag.
  • Stomacul: Mușchii stomacului amestecă alimentele cu acidul din stomac și enzimele digestive care ajută la divizarea proteinelor. Conținutul este mai apoi transformat într-un fluid format din fluidul gastric și alimentele parțial digerate, care ajung mai apoi în intestinul subțire.
  • Intestinul subțire: Intestinul subțire continuă că amestece mâncarea cu enzimele digestive, inclusiv cu sucul digestiv din pancreas, ficat și vezică biliară, care sunt secretate în intestinul subțire prin ducte. Acest suc digestiv ajută la digestia grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Pereții intestinului subțire absorb nutrienții digerați și apa în sânge. Părțile nedigerate sunt transportate către intestinul gros.
  • Intestinul gros: Intestinul gros primește resturile de mâncare care nu sunt digerate sau absorbite în intestinul subțire. Aici, intestinul gros absoarbe apa rămasă, vitaminele și mineralele și transformă lichidul într-un rest solid.
  • Rect: Rectul este punctul final al intestinului gros, care depozitează scaunul până când este împins către anus.

Cât durează ca organismul să digere mâncarea?

Fiecare parte a tractului digestiv are funcții diferite. Aceste acțiuni mecanice sau chimice ajută la divizarea alimentelor, eliminarea nutrienților pentru absorbție și transportarea în organism, iar mai apoi îndepărtarea resturilor. Este destul de dificil de spus cu exactitate, pentru că timpul de digestie variază. Ne putem aștepta la 2-4 ore ca stomacul să se curețe, 3-8 ore să ajungă la intestinul subțire și 10-40 de ore să ajungă în colon.

Timpul variază în fiecare secțiune a tractului gastrointestinal, arată un review din 2019 din Current Research in Food Science:

  • Cavitatea bucală: 5 secunde- 2 minute
  • Esofag: 8- 10 secunde
  • Stomac: 15 minute- 4 ore
  • Intestinul subțire: 1- 5 ore
  • Intestinul gros: 12- 24 ore

Factori care afectează timpul de digestie

Există factori care pot produce balonarea, senzația de sațietate, balonarea, indigestia sau chiar senzația de greață sau constipația. Printre aceștia includem:

  1. Factori alimentari: aceștia afectează timpul de digestie, iar aici includem mărimea porțiilor, conținutul de grăsime, fibre și textura alimentelor.
  2. Factori hormonali: hormonii transmit organismului când să producă sucul digestiv și poate semnala mișcării din sistemul digestiv dacă să fie mai rapidă sau nu, arată un articol din 2019 publicat în Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. Schimbările hormonale precum sarcina și hipotiroidismul impactează și ele digestia.
  3. Anumite medicamente: anumite medicamente prescrise precum antibioticele pot stimula digestia sau chiar provoca diareea.
  4. Probleme de motilitate: aceste probleme pot fi asociate intervențiilor tractului gastrointestinal, bolilor intestinale, tulburărilor alimentare sau bolilor de tiroidă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân