3 motive pentru a introduce iaurtul grecesc în dietă

  • Publicat:
3 motive pentru a introduce iaurtul grecesc în dietă

Indiferent dacă-l amesteci în smoothie-uri, îl adaugi într-un sos, îl amesteci cu ovăz și îl lași peste noapte sau îl savurezi simplu, iaurtul grecesc este un ingredient extrem de versatil pe care îl poți integra în dieta zilnică în multe feluri delicioase.

Iaurtul grecesc se diferențiază de alte iaurturi prin faptul că trece printr-un proces de strecurare pentru a înlătura zerul, un lichid care conține lactoză. Deoarece lactoza este un zahăr natural, iaurtul grecesc are un conținut mai redus de zahăr decât iaurtul obișnuit, iar înlăturarea zerului produce un iaurt mai gros, cremos, cu un gust acid.

Așadar, probabil că și tu te-ai întrebat: iaurtul grecesc este cu adevărat bun pentru tine? Și îți dăm și trei motive pentru a-l introduce în dieta zilnică.

Este iaurtul grecesc bun pentru tine?

Iaurtul, în general, conține probiotice și calciu, care sunt excelente pentru sănătatea intestinului, a oaselor și a inimii. Opțiunile cu conținut scăzut de zahăr sunt mai bune pentru majoritatea oamenilor, iar iaurtul grecesc este mai gros decât iaurtul obișnuit și are un conținut mai mare de proteine și, de obicei, mai mic de zahăr.

Toate beneficiile iaurtului grecesc

În timp ce nutrienții și vitaminele următoare pot fi prezente în majoritatea iaurturilor grecești pe care le găsești în magazin, ține minte că opțiunile cu conținut scăzut sau fără grăsimi s-ar putea să nu ofere aceleași beneficii pentru sănătate ca iaurtul grecesc tradițional.

Iată ce știu experții nutriționiști despre iaurtul grecesc și toate lucrurile bune pe care le conține, dar și trei motive pentru a-l consuma zilnic:

Bogat în proteine

Comparativ cu iaurtul obișnuit, iaurtul grecesc are mai puțini carbohidrați și o cantitate aproape dublă de proteine. Prin înlăturarea excesului de zer lichid și lactoză (sau zahăr natural), se creează un produs cu un conținut mai mare de proteine. De exemplu, iaurtul grecesc poate conține 6g de proteine într-o porție de 100g. Proteina ajută la transportul oxigenului în întregul corp; construiește, repară și menține masa musculară și poate contribui la obținerea mai rapidă a unei stări de sațietate.

Sursă bună de calciu

Iaurtul grecesc este și o sursă bună de calciu, cu 100g de iaurtul grecesc putând să conțină 153 mg, adică aproximativ 15% din aportul zilnic recomandat de calciu. Calciul este important în dietă deoarece ajută la construirea și menținerea oaselor și dinților puternici, precum și la coagularea sângelui, contracțiile musculare și funcțiile nervoase.

Probiotice

Datorită conținutului său bogat în probiotice, iaurtul grecesc este excelent pentru sănătatea intestinului. Dacă iaurtul grecesc conține culturi vii și active, atunci conține probiotice. Acestea pot ajuta la echilibrarea microbiomului intestinului unei persoane și la promovarea sănătății digestive. Un studiu a descoperit că un consum constant de iaurt era asociat cu reducerea masei de grăsime viscerală și cu modificări pozitive în microbiomul intestinal. În plus față de probiotice, iaurtul grecesc conține și magneziu, vitamina B12 și iod.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân