3 lucruri surprinzător de rele care ți se pot întâmpla dacă mănânci prea multe nuci

  • Publicat:
3 lucruri surprinzător de rele care ți se pot întâmpla dacă mănânci prea multe nuci

Știi deja că nucile sunt incredibil de sănătoase. Gustarea crocantă este asociată cu o sănătate mai bună a inimii, colesterol mai scăzut și chiar pierdere în greutate. Beneficiile nucilor cu siguranță depășesc orice altă dezavantaj sau aspect negativ, pentru că sunt bogate în proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și antioxidanți. 

Ele pot contribui la stimularea energiei și ar putea chiar să joace un rol în longevitate. În plus, sunt ușor de consumat simple sau de încorporat în diverse preparate – motiv pentru care nu ar trebui să te simți vinovat că alegi de fiecare dată delicioasele super-gustări. Dar ar trebui să fii foarte atent la porții, pentru că este extrem de ușor să consumi prea multe nuci, mai ales pentru că sunt atât de potrivite pentru orice moment al zilei. 

Majoritatea dintre noi nu respectăm cantitatea recomandată pentru o zi, așa că apare întrebarea dacă este sănătos să mănânci nuci în fiecare zi? Poate fi – dar există trei moduri în care exagerarea îți poate afecta negativ sănătatea. Iată ce ar trebui să ai în vedere:

Ai putea să iei în greutate

Pentru că nucile sunt atât de sățioase, ele pot ajuta la atingerea obiectivelor tale de pierdere în greutate – dar există o excepție: acest lucru se aplică doar în cazul în care consumi un număr moderat de nuci. Dacă mănânci mai mult decât clasica mână recomandată (sau un sfert de ceașcă), ai putea chiar să începi să iei în greutate.

Asta pentru că nucile sunt dense în calorii. De exemplu, 30 de grame de migdale conțin aproximativ 160 de calorii – deci și dacă doar îți dublezi porția, ajungi la 320 de calorii pentru o gustare. Acest lucru ar putea duce la creșterea în greutate dacă nu ții cont de caloriile suplimentare consumate pe parcursul zilei.

Cu toate acestea, dacă îți plac nucile și pur și simplu încadrezi caloriile suplimentare într-o dietă echilibrată în general, nu ar trebui să ai prea multe probleme. De exemplu, dacă ai o salată cu puține calorii și vrei să îi adaugi nuci pentru că altfel nu va fi sățioasă, pune liniștit o mână de migdalele pentru a-ți completa masa.

Pot provoca gaze, balonare și probleme digestive

Dacă ai simțit vreodată gaze sau balonare după ce ai mâncat nuci, nu ești singur. Este un efect secundar comun, din cauza compușilor din nuci numiți fitați și tanini, care le fac dificil de digerat. Și consumul excesiv de grăsimi (care se găsesc în abundență în nuci) într-un timp scurt poate duce la diaree.

Cum să previi aceste efecte neplăcute? Respectă porția recomandată pentru servirea zilnică sau alege nuci germinate. Acestea au început deja să se transforme în plante, devenind mai ușor de digerat.

În cazuri rare, prea multe nuci braziliene pot cauza otrăvire cu seleniu

Nucile braziliene sunt natural bogate în seleniu – de fapt, o porție de 30 de grame (șase până la opt nuci) conține aproape de zece ori cantitatea zilnică recomandată de seleniu (55 de micrograme). Otrăvirea cu seleniu îți poate face unghiile fragile, îți poate face respirația să miroasă urât și chiar să declanșeze dureri musculare și articulare. 

Dacă mănânci doar o cantitate minimă de nuci de Brazilia, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la prea mult seleniu în corpul tău. Consumă doar până la patru nuci de Brazilia pe zi și, dacă este posibil, redu-le pe cele patru la fiecare două zile pentru un plus de prudență.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân