Accidentele la schi – 5 sfaturi de la medicul ortoped pentru a le preveni

19.01.2021
Accidentele la schi - 5 sfaturi de la medicul ortoped pentru a le preveni

Accidentele la schi apar frecvent în timpul iernii, mai ales dacă ești începător în acest sport.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, a elaborat un set de reguli de aur care să ferească schiorii de accidentele la schi.

Apar ninsorile, încep invariabil accidentele la schi. Pornind de la greșelile făcute de practicanții sportului pe pârtie care ajung în cabinetul de ortopedie, am făcut o listă de reguli care, dacă sunt respectate, pot preveni accidentările, declară dr. Ion Bogdan Codorean.

5 reguli de aur pentru a te feri de accidentele la schi

Medicul ortoped enumeră 5 reguli esențiale de practicare a schiului fără riscuri de accidentare:

  1. Să se pregătească fizic înainte, să facă încălzire, să revină treptat la ritmul și la nivelul la care se știau cu un an înainte după 7 zile intensive de schi, de exemplu.
  2. Este foarte important să știe să cadă, astfel încât să prevină rupturile de ligamente care, de cele mai multe ori, se tratează doar cu intervenții chirurgicale. De exemplu, atunci când se sucește unul dintre schiuri, trebuie să știi să te duci odată cu schiul, să cazi odată cu el, nu să încerci să te opui căderii, pentru că schiul este lung și greu, iar piciorul nu are nicio șansă prin opunerea rezistenței să-l îndrepte în timpul căderii
  3. Să nu forțeze. Să fie conștienți de o posibilă gravitate a unei accidentări, chiar dacă adrenalina sau frigul estompează efectele ei. Sunt mulți schiori care, după o accidentare, se mai aventurează la o coborâre, ca să vadă ei dacă e ceva grav sau nu. Ei bine, asta trebuie să spună doar medicul ortoped, sunt riscuri foarte mari pe termen lung să încerci tu să vezi prin încercare și forțare dacă ai un picior rupt sau nu.
  4. Să fie concentrați din momentul în care își pun schiurile în picioare până când își dau schiurile din picioare, să nu se relaxeze nicio secundă, pentru că accidentările se petrec mai des la baza pârtiilor sau pe porțiunile ușoare decât pe porțiunile dificile, când cei mai mulți sunt foarte atenți. În plus, este foarte important să nu schieze dacă simt că au obosit sau că nu îi mai ascultă picioarele.
  5. Să nu consume alcool în timpul practicării schiului.

În cazul unei accidentări pe pârtie, primul lucru care trebuie făcut este apelul către salvamont, pentru ca persoana să poată fi transportată în siguranță la baza pârtiei, către cel mai apropiat medic ortoped.

Tratamentele ortopedice, doar după consultație și investigație amănunțită

Dacă cele mai frecvente accidentări apărute pe perioada iernii sunt entorsele la nivelul genunchiului, rupturile de ligament încrucișat anterior, rupturile de ligament colaterale, rupturile de menisc și uneori fracturile de tibie sau fracturile de sol, tratamentele ortopedice impuse pentru rezolvarea acestora variază de la imobilizări până la intervenții chirurgicale.

Există accidentări care necesită tratament prin imobilizare în orteză și altele care necesită intervenție chirurgicală. Rupturile de ligament încrucișat anterior și de menisc, la fel ca majoritatea fracturilor de membru pelvin, necesită intervenție chirurgicală. La această concluzie poate ajunge doar un medic ortoped, după consultație și investigație amănunțită. De cele mai multe ori, după intervenția chirurgicală, pacienții se pot reîntoarce pe pârtie în sezonul următor, adaugă dr. Ion Bogdan Codorean, care sfătuiește pacienții care aleg orteză, chiar dacă au recomandare medicală de intervenție chirurgicală, să știe că își asumă riscuri mari pentru sănătate pe termen lung.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, doctor în medicină, traumatologie sportivă – Artro Sport Clinic
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Meditația Kundalini: ce este, beneficii
Meditația Kundalini: ce este, beneficii
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat