Greșeala pe care o faci când pui drojdie în aluatul de cozonac. Testul prin care îți dai seama dacă drojdia e de calitate

Este foarte important să folosim drojdie depozitată la temperatura și în cantitatea potrivită. În caz contrar, cozonacul nu crește și nu este pufos și moale.
  • Publicat:
Greșeala pe care o faci când pui drojdie în aluatul de cozonac. Testul prin care îți dai seama dacă drojdia e de calitate
Sursa foto: Shutterstock

În orice aluat de succes se află o drojdie de calitate, ținută în condiții corespunzătoare, la temperatura potrivită. Din păcate însă, mai facem uneori anumite greșeli în privința drojdiei, motiv pentru care aluatul nu crește. Este foarte important să folosim drojdie depozitată la temperatura adecvată. În caz contrar, cozonacul nu va fi cel pe care ni-l dorim, nu este suficient de moale ori de pufos.

Drojdia proaspătă e cea mai bună

În comerț există mai multe tipuri de drojdie, însă cea proaspătă este de departe câștigătoarea. În ultimii ani a prins teren și drojdia instant la pliculeț, avantajele ei fiind că acționează mai rapid, nefiind nevoie de „activarea” ei în prealabil, și faptul că aluatul crește într-un timp mai scurt. Doar se pune peste făină și se amestecă!

De asemenea, mai există varianta drojdiei uscate active, care se prezintă sub formă de granule mai măricele.

Totuși, pentru a obține un aluat dolofan și aerat, trebuie să eviți anumite greșeli în privința cantității de drojdie, precum și a temperaturii la care o depozitezi.

Pliculețele de drojdie uscată activă se țin la frigider după deschidere

Dacă preferi drojdia uscată activă în rețeta de aluat, e bine să știi că aceasta trebuie ținută într-un loc răcoros, ferit de umiditate și depozitată la frigider odată desfăcut ambalajul. Așadar, dacă ai mai folosit din ea acum ceva timp și ai lăsat restul în dulap, nu o mai folosi, pentru că foarte probabil și-a pierdut proprietățile.

Pe de altă parte, drojdia proaspătă se ține doar la frigider. Dacă nu o folosești pe toată, pune restul la congelator, în folie de plastic, nu înapoi în frigider, altfel se va strica foarte repede.

Ingredientele în care se dizolvă drojdia

Drojdia uscată activă, la fel ca drojdia proaspătă, trebuie dizolvată într-un lichid cald, apă sau lapte, la care se poate adăuga o linguriță de zahăr.

Acest amestec se lasă deoparte un sfert de oră, timp în care drojdia trebuie să se activeze. În caz contrar, dacă amestecul nu se umflă și nu face spumă la suprafață, înseamnă că drojdia nu e bună și nu trebuie folosită în aluat.

În cazul în care folosești drojdie instant la plic, aceasta nu trebuie dizolvată înainte. Doar se pune peste făină și restul ingredientelor și se amestecă. Este, de altfel, varianta preferată a gospodinelor, pentru că aluatul crește astfel într-un timp mai scurt.

Foto: Shutterstock

Cantitatea potrivită de drojdie, în funcție de tipul folosit

Atenție mare la cantitatea de drojdie folosită! Dacă o rețetă necesită drojdie proaspătă, dar nu ai la îndemână decât drojdie instant, trebuie să echivalezi cantitatea astfel încât să obții aluatul perfect.

Regula e următoarea: un cub de 25 de grame de drojdie proaspătă poate fi înlocuit cu 7 grame de drojdie instant (un pliculeț) sau 10 grame de drojdie uscată activă.

Greșeala pe care o faci când pui drojdie în aluatul de cozonac
Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: