Greșeala pe care toate gospodinele o fac când prepară icre de casă. Ingredientul secret care repară icrele tăiate

Cum să faci acasă salată tradițională cu icre, fără aditivi sau alte bazaconii - rețeta simplă cu care nu dai greș! Evită să faci această greșeală. Dacă, totuși, icrele se taie, ține la îndemână acest ingredient banal, care le repară.
  • Publicat:
Greșeala pe care toate gospodinele o fac când prepară icre de casă. Ingredientul secret care repară icrele tăiate
Sursa foto: Shutterstock

Fie că o pui pe masa de sărbătoare ca aperitiv, o mănânci în zilele cu dezlegare la pește din post sau îți place pur și simplu gustul și o savurezi frecvent pe felii de pâine prăjită, fără o ocazie specială, salata tradițională cu icre este delicioasă și foarte sănătoasă. Cu condiția să o prepari acasă, din ingrediente curate! Și să eviți această greșeală care poate ruina bunătate de icre! 

Icrele sunt ușor de digerat și au un conținut ridicat de vitamine (D, B12, retinol, acid ascorbic, niacină și riboflavină), dar și minerale precum zinc, fosfor și potasiu. Potrivit medicilor, salata tradițională cu icre poate avea efecte benefice asupra inimii, articulațiilor, pielii și creierului. Așa că nu te feri de ea, dar ai grijă ce ingrediente folosești sau, dacă o cumperi din magazin, citește cu atenție eticheta și alege produse fără E-uri dăunătoare.

Ce greșeală să eviți când faci icre acasă

Ca să previi tăierea icrelor, este foarte important, în primul rând, să le ții la temperatura camerei 20-30 de minute înainte să le amesteci cu restul ingredientelor. Apoi, dacă icrele sunt apoase, lasă-le să se scurgă bine într-o strecurătoare sau tifon.

Nu turna ulei peste icre din prima. La început, în primele 2-3 minute, icrele se bat doar cu zeamă de lămâie, abia apoi se adaugă uleiul.

O altă greșeală de evitat este frecarea îndelungată a icrelor. Când vezi că au căpătat consistența și textura dorită, nu continua să freci icrele, altfel se vor tăia.

Ți s-au tăiat icrele? Uite cum remediezi problema!

În mod normal, salata tradițională cu icre românească este mai moale, însă poți adăuga un ingredient care leagă mai bine compoziția și previne „tăierea” icrelor. Acest ingredient este cartoful fiert și se adaugă în special în rețeta de taramasalata, o salată specifică bucătăriei grecești.

Totuși, dacă vrei să obții o salată tradițională cu icre românească, nu trebuie să apelezi la acest artificiu. Până la urmă, icrele sunt un aperitiv-delicatesă, nu un aliment cu care să-ți umpli burta.

În cazul în care nu ai folosit cartof fiert sau ai făcut una dintre greșelile de mai sus și icrele s-au tăiat, iată câteva trucuri pentru a remedia situația:

  • ia-o de la capăt cu o porție mai mică de icre, în care înglobezi pe rând și icrele tăiate
  • freacă un gălbenuș fiert până se face pastă și adaugă treptat icrele tăiate, amestecând încontinuu
  • pune o lingură din icrele tăiate în alt vas, apoi toarnă peste ele puțină apă fierbinte și freacă bine până se leagă, după care încorporează restul
  • pune o lingură de griș fiert peste icrele tăiate și freacă până se leagă la loc
  • pune icrele tăiate într-un tifon și elimină excesul de ulei, apoi adaugă câteva picături de zeamă de lămâie și amestecă
salată tradițională cu icre
Sursa foto: Shutterstock

Rețetă de salată tradițională cu icre

Dacă respecți rețeta simplă de mai jos, vei obține o salată cremoasă, sărată atât cât trebuie, omogenă, fără să fie nevoie să o „lungești” sau să o „legi” cu griș sau cartofi.

Ingrediente:

  • 100 grame icre proaspete de crap, știucă, hering sau caras
  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 30 ml suc de lămâie
  • 30 ml apă minerală acidulată
  • 2 cepe mici franțuzești (șalote) tocate foarte fin
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Icrele proaspete se desărează în apă rece timp de o oră. Se lasă la scurs, apoi se pun într-un blender și se mixează 3-4 minute la viteză mică (timp în care se vor deschide la culoare) sau se freacă la mână cu un tel sau o lingură de lemn.

Se adaugă un strop de suc de lămâie și se freacă icrele 2-3 minute. Apoi se toarnă în fir un sfert din cantitatea de ulei, dar câte puțin, nu tot odată, și se continuă mixarea – ca la maioneză. Nu adăuga ulei prea mult, ci așteaptă să se încorporeze treptat în compoziție.

Adaugă puțină apă minerală pentru ca icrele să devină cremoase, apoi continuă să torni câte puțin ulei și să mixezi. Mai pune un strop de suc de lămâie și puțină apă minerală, apoi iar uleiul, până obții o salată cremoasă și aerată.

La sfârșit potrivește de sare și piper, adaugă ceapa tocată fin și amestecă. Servește salata de icre pe crackers, felii de ardei gras, rondele de castraveți, roșii sau pâine prăjită. Să ai poftă!

Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”