Gutui caramelizate în sos de miere, scorțișoară și cuișoare, coapte îndelung la temperatură mică

24.09.2021
Gutui caramelizate în sos de miere, scorțișoară și cuișoare, coapte îndelung la temperatură mică
Sursa foto: Shutterstock

Gutui caramelizate cu un sos dulce divin – visez la desertul acesta de toamna trecută! N-a fost să fie atunci, dar acum n-a mai avut scăpare: trebuia să îl prepar! Și de poftă, dar și de dorul mirosului acela tomnatic, dulce-acrișor, care încălzește casa și o face să fie… acasă.

Recunosc că am mai încercat în trecut să fac gutui la cuptor, dar nu prea am avut succes. De nerăbdare, lăsam feliile de gutui prea puțin ori prea mult și obțineam doar niște chipsuri uscate și fade, care n-au prea avut trecere.

Așa că de data asta mi-am propus să fiu mai răbdătoare și să încerc o rețetă ceva mai fistichie: gutui caramelizate cu sos de miere, scorțișoară, anason și cuișoare. Nu vă pot explica în cuvinte ce aromă a pătruns în toate cotloanele casei! Cât despre gust… o nebunie, bate orice desert!

Gutui caramelizate la cuptor: ingrediente de care ai nevoie

  • 5 gutui galbene ca soarele, spălate bine de puf
  • 200 de grame de zahăr pudră
  • 100 de grame de miere
  • Zeama și coaja de la o lămâie
  • Zeama și coaja de la o portocală
  • 350 mililitri de Verjus/suc de struguri verzi (este un must din struguri necopți, cu gust acrișor) – sau apă
  • 2 bețișoare de scorțișoară
  • 6 cuișoare
  • 2 steluțe de anason
  • 2-3 semințe de cardamom
  • 2 frunze de dafin

Gutui caramelizate la cuptor: mod de preparare

În primul rând, pornește cuptorul la 150 de grade Celsius.

Spală bine gutuile de puf, șterge-le cu un prosop de hârtie, apoi taie-le în sferturi sau jumătăți (în funcție de cât de mari sunt) și pune-le într-un vas ceramic rotund sau dreptunghiular.

Presară deasupra zahărul pudră, mierea, sucul de lămâie și cel de portocală, apoi toarnă sucul de struguri verzi sau apa. Adaugă în vas bețele de scorțișoară, cuișoarele, anasonul, cardamomul și frunzele de dafin.

Acoperă vasul cu folie de aluminiu și introdu-l în cuptorul preîncălzit. Lasă la copt aproximativ 2 ore.

După expirarea timpului, dă deoparte folia de aluminiu și mai lasă la copt pentru încă 1,5-2 ore.

Gutuile se vor înmuia și carameliza, fără să se usuce, iar siropul va deveni vâscos, căpătând consistența unui gem.

Gutuile caramelizate se servesc fierbinți, alături de o cupă de înghețată de vanilie sau ca atare, fără niciun artificiu.

Mai jos, o rețetă de gutui umplute cu stafide și nuci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat