Gutui caramelizate cu un sos dulce divin – visez la desertul acesta de toamna trecută! N-a fost să fie atunci, dar acum n-a mai avut scăpare: trebuia să îl prepar! Și de poftă, dar și de dorul mirosului acela tomnatic, dulce-acrișor, care încălzește casa și o face să fie… acasă.
Recunosc că am mai încercat în trecut să fac gutui la cuptor, dar nu prea am avut succes. De nerăbdare, lăsam feliile de gutui prea puțin ori prea mult și obțineam doar niște chipsuri uscate și fade, care n-au prea avut trecere.
Așa că de data asta mi-am propus să fiu mai răbdătoare și să încerc o rețetă ceva mai fistichie: gutui caramelizate cu sos de miere, scorțișoară, anason și cuișoare. Nu vă pot explica în cuvinte ce aromă a pătruns în toate cotloanele casei! Cât despre gust… o nebunie, bate orice desert!
În primul rând, pornește cuptorul la 150 de grade Celsius.
Spală bine gutuile de puf, șterge-le cu un prosop de hârtie, apoi taie-le în sferturi sau jumătăți (în funcție de cât de mari sunt) și pune-le într-un vas ceramic rotund sau dreptunghiular.
Presară deasupra zahărul pudră, mierea, sucul de lămâie și cel de portocală, apoi toarnă sucul de struguri verzi sau apa. Adaugă în vas bețele de scorțișoară, cuișoarele, anasonul, cardamomul și frunzele de dafin.
Acoperă vasul cu folie de aluminiu și introdu-l în cuptorul preîncălzit. Lasă la copt aproximativ 2 ore.
După expirarea timpului, dă deoparte folia de aluminiu și mai lasă la copt pentru încă 1,5-2 ore.
Gutuile se vor înmuia și carameliza, fără să se usuce, iar siropul va deveni vâscos, căpătând consistența unui gem.
Gutuile caramelizate se servesc fierbinți, alături de o cupă de înghețată de vanilie sau ca atare, fără niciun artificiu.
Mai jos, o rețetă de gutui umplute cu stafide și nuci.