Dulceață de portocale cu ghimbir, fără zahăr. Un deliciu pentru zilele de iarnă!

05.12.2021
Dulceață de portocale cu ghimbir, fără zahăr. Un deliciu pentru zilele de iarnă!
Sursa foto: Shutterstock

Această dulceață de portocale este plină de aromă, dulce-acrișoară și pretabilă inclusiv în dietă, pentru că nu are în compoziție zahăr rafinat. O poți servi pe felii de pâine prăjită sau poți unge pulpele de pui ori carnea de porc, spre finalul procesului de coacere, pentru un gust desăvârșit și o crustă delicioasă. Sau, de ce nu, o poți folosi ca topping pentru înghețată de vanilie. 

Portocalele au o cantitate destul de mare de zahăr natural (fructoză), cam 12 grame carbohidrați/portocală. În consecință, dacă adaugi zahăr în această rețetă de dulceață de portocale, vei transforma desertul într-o bombă calorică și un aliment deloc indicat mai ales dacă ai diabet.

Pentru a da o notă dulce, în această rețetă am adăugat îndulcitor pudră (eritriol, stevia sau xilitol). Iar pentru a contrabalansa efectul fructozei din fruct asupra glicemiei, am păstrat pielița albă a portocalelor, care este bogată în fibre ce au rolul de a încetini absorbția zahărului în sânge.

În loc de portocale poți folosi mandarine, mineole, clementine, grepfrut sau chiar lămâi, cu mențiunea că în cazul celor din urmă va trebui să folosești o cantitate adecvată de îndulcitor pentru a obține un preparat echilibrat din punctul de vedere al gustului.

Află mai jos cum să prepari dulceață de portocale delicioasă!

Dulceață de portocale: ingrediente, preparare

Ingrediente

  • 5 portocale mari
  • sucul de la o lămâie
  • 600 ml apă
  • îndulcitor, după gust
  • scorțișoară, ghimbir, extract de vanilie (opțional)

Mod de preparare

Spală bine portocalele și îndepărtează-le coaja portocalie cu un peeler. Taie-le în sferturi, îndepărtează sâmburii (dacă au), apoi feliază-le cât mai subțire.

Pune feliile de portocală în oala cu apă și suc de lămâie. Adu la fierbere, apoi acoperă oala cu un capac. Lasă pe foc mic aproximativ 2 ore, amestecând din când în când.

După expirarea timpului, dă focul la mediu, adaugă îndulcitorul pudră și amestecă bine. Mai lasă pe foc câteva minute să dea în clocot, apoi trage deoparte oala. Pentru un plus de aromă, poți adăuga în această etapă puțină scorțișoară, 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras sau extract de vanilie.

Pune dulceața de portocale în borcănașe mici de sticlă sterilizate, cu capac. Se păstrează la frigider până la o lună.

Vezi mai jos o rețetă de marmeladă de portocale cu zahăr pudră.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii