Dovleac la cuptor, dulce sau sărat – 2 rețete de încercat. Cât trebuie copt și la ce temperatură

Dulce sau sărat? De ce nu ambele? Vă propun două reţete de dovleac plăcintar la cuptor absolut delicioase!
  • Publicat:
Dovleac la cuptor, dulce sau sărat - 2 rețete de încercat. Cât trebuie copt și la ce temperatură
Foto: Shutterstock

În fiecare weekend mi-am propus să mă răsfăţ cu ceva bun, dar sănătos, fie dulce, fie sărat. Ori, de ce nu, cu ambele! Iar dovleacul plăcintar se potriveşte de minune acestei misiuni.

Astăzi vă propun două reţete simple de tot cu dovleac plăcintar, pe care sigur îl găsiţi în piaţă în această perioadă. Una dintre reţete e pentru pofticioşii de dulce, alta pentru amatorii de sărat. Citiţi aici şi care sunt beneficiile dovleacului pentru sănătate. Nu sunt deloc puţine, nici de neglijat!

Dovleac sărat, cu cimbru, usturoi şi boia iute

Ingrediente:

  • O jumătate de dovleac curăţat de coajă şi tăiat bucăţele de 3-4 centimetri
  • Ulei
  • Sare, piper, cimbru, boia iute
  • 5 căţei de usturoi

Mod de preparare:

Bucăţelele de dovleac se pun într-o tavă încăpătoare acoperită cu hârtie de copt (lăsaţi spaţiu între ele, să nu fie înghesuite una într-alta) şi se dau cu ulei (puteţi folosi o pensulă sau un spray). Apoi se presară pe deasupra sare, piper, boia, feliuţe de usturoi subţiri pe fiecare bucăţică şi, la final, se aşterne o „pătură” de cimbru uscat şi aromat.

dovleac la cuptor sarat
Foto: Shutterstock

Dovleac lipicios, cu miere şi scorţişoară

Ingrediente:

  • O jumătate de dovleac tăiat felii mai groase (îndepărtaţi seminţele şi filamentele, dar lăsaţi feliile în coajă)
  • 2 linguri de miere
  • O lingură de scorţişoară

Mod de preparare:

Se aşază feliile de dovleac într-o altă tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune câte puţină miere pe fiecare felie, apoi se învăluie totul în scorţişoară parfumată.

dovleac la cuptor cu miere si scortisoara
Foto: Shutterstock

Cât timp şi la ce temperatură se coace dovleacul

Eu am făcut ambele reţete în acelaşi timp. O tavă am pus-o mai sus, alta mai jos în cuptor. Aşa am ochit doi iepuri dintr-o lovitură: mi-am potolit atât pofta de sărat, cât şi pe cea de dulce.

Temperatura: 200 de grade Celsius.

Pentru cât timp: 70 de minute. La jumătatea timpului am întors bucăţelele sărate de dovleac pe cealaltă parte. Feliile le-am lăsat în pace, nu m-am atins de ele până la final.

Neapărat trebuie să încercaţi aceste reţete. Miezul dovleacului este moale şi se topeşte în gură. Ce arome, ce culori, ce gust! Parcă se simte deja adierea toamnei…

Citește aici totul despre dovleac și beneficiile lui pentru sănătate.

Foto: Paula Rotaru
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”