Cremă de zahăr ars din 5 ingrediente. Ce să pui în compoziție ca să nu miroasă a ou

  • Publicat:
Cremă de zahăr ars din 5 ingrediente. Ce să pui în compoziție ca să nu miroasă a ou
Sursa foto: Shutterstock

O rețetă de cremă de zahăr ars catifelată și aromată, ușor de preparat, din 5 ingrediente (plus unul, opțional, care reduce semnificativ mirosul de ou din desert)! Este un desert simplu, pe placul tuturor. Are însă câteva secrete! 

Acest desert face parte din „arsenalul” mamelor și bunicilor noastre, alături de faimoșii papanași, clătitele fragede, grișul cremos cu lapte, friganelele dulci cu ou și lapte, pastele cu brânză dulce la cuptor sau delicioșii gomboți cu prune.

Rețeta cremă de zahăr ars: ingrediente

Pentru 8 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 700 mililitri lapte
  • 6 ouă
  • 300 grame zahăr
  • 2 lingurițe de esență de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
  • Un praf de sare
  • opțional, puțină coajă de lămâie – este ingredientul secret care diminuează mirosul de ou din desert

Cum se prepară crema de zahăr ars

  1. Se pune jumătate din cantitatea de zahăr (150 grame) într-o cratiță, pe foc mic. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn până se topește zahărul și capătă o nuanță aurie. Atenție: nu lăsa prea mult zahărul pe foc, altfel se arde și capătă gust amar.
  2. Toarnă caramelul într-un vas rotund de yena (poți folosi și forme mici de ceramică) și răsucește ușor ca să acoperi și pereții laterali ai vasului cu zahăr topit. Lasă deoparte să se întărească zahărul, până începe să pocnească.
  3. Într-un castron, bate ouăle cu puțină sare. Adaugă restul de zahăr, vanilia și coaja de lămâie. Amestecă bine cu un tel ca să se dizolve zahărul. Toarnă în castron laptele și amestecă bine ca să se omogenizeze compoziția.
  4. Toarnă în vasul de yena tapetată cu zahăr amestecul de lapte cu ou. Pune vasul cu cremă într-o tavă înaltă umplută cu apă până la jumătatea înălțimii vasului de yena. Acest desert se prepară la bain-marie, altfel rezultatul va fi un eșec!
  5. Introdu la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Lasă la copt 40-45 de minute, la o temperatură de 160 de grade Celsius.
  6. La fiecare 15 minute, adaugă o ceșcuță mică de apă rece în tavă, ca să se reducă temperatura apei din tavă și să nu facă găurele crema de zahăr ars. Aceasta trebuie să fie fină și onctuoasă, nu cu aspect buretos.
  7. Prăjitura se scoate de la cuptor când este ușor rumenită pe deasupra. Dar atenție – se mai lasă 10-15 minute în tava cu apă. Abia apoi se scoate din tavă vasul de yena cu cremă, se lasă să se răcească complet, apoi se introduce la frigider și se lasă peste noapte.

Crema de zahăr ars nu se răstoarnă pe platou când este caldă, pentru că se va sfărâma!

A doua zi se scoate vasul cu cremă din frigider și se desfac ușor marginile cu ajutorul unui cuțit. Se răstoarnă pe un platou rotund întins: pune platoul deasupra vasului de yena și răsucește rapid.

Ai grijă, totul se face dintr-o mișcare, nu trebuie să eziți, altfel crema se poate rupe și siropul de zahăr ars se va împrăștia peste tot.

Crema de zahăr ars se taie felii, exact ca un tort. Rezistă la frigider 3-4 zile, dar pofticioșii „vor avea grijă” să o termine chiar din prima zi. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân