Găluște cu prune (gomboți) – un desert pe care trebuie să îl încerci. Vezi rețeta pas cu pas!

18.07.2021 | Paula Rotaru
Găluște cu prune (gomboți) – un desert pe care trebuie să îl încerci. Vezi rețeta pas cu pas!
Sursa foto: Shutterstock

Aceste găluște cu prune sunt un desert tradițional românesc, dar sunt savurate și în alte țări din Europa, cum ar fi Ungaria, Polonia, Austria sau Croația.

Învelite într-un aluat delicios de cartofi și pesmet dulce, aceste găluște cu prune (gomboți) ne amintesc de vacanțele când bunicile noastre ne preparau acest desert simplu, dar foarte îndrăgit.

Spre deosebire de gogoși sau papanași, găluștele cu prune nu se prăjesc în baie de ulei, ci se fierb și apoi se tăvălesc prin amestecul dulce de pesmet. În mod normal se servesc cu puțină smântână, dar sunt delicioase și simple, fără nimic altceva.

Pentru această rețetă de găluște cu prune ai nevoie de: prune românești bine coapte, zahăr pudră și zahăr tos, cartofi, unt, ouă, făină, pesmet și griș.

Vezi mai jos cantitățile pentru 12 găluște cu prune și modul de preparare.

Rețetă tradițională de găluște cu prune (gomboți): ingrediente, preparare

Ingrediente:

  • 6 prune fără sâmburi, tăiate pe jumătate
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • 700 grame cartofi albi
  • 50 de grame de unt nesărat
  • 150 de grame de pesmet fin
  • 100 de grame de zahăr tos
  • 2 ouă mari
  • 150 de grame de făină
  • 50 de grame de griș
  • un praf de sare
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Tăvălește jumătățile de prune prin zahărul pudră.

Fierbe cartofii curățați și tăiați în cuburi timp de 40-60 de minute și apoi scurge-i de apă și lasă-i să se răcească un pic.

Topește untul într-o cratiță, la foc mic. Adaugă peste untul topit pesmetul și amestecă. Lasă pe foc mic timp de câteva minute, până când pesmetul începe să capete o nuanță maro-aurie. Adaugă zahărul tos și amestecă, apoi ia cratița de pe foc.

După ce se răcesc cartofii, pasează-i ca pentru piure cu ustensila specială, apoi adaugă ouăle, sarea, făina, grișul și amestecă bine cu o lingură de lemn până obții un aluat lipicios, dar omogen. Dacă aluatul este prea umed, mai poți adăuga o lingură de făină sau de griș, dar nu mai mult.

Pune o oală umplută pe jumătate cu apă la fiert, la foc mare. Când apa începe să fiarbă, adaugă o lingură de ulei de floarea-soarelui.

Cu mâinile umezite, împarte aluatul în 12 bile egale. Turtește cu palma fiecare filă, astfel încât să aibă o grosime de 0,5 centimetri.

Pune în mijlocul fiecărei bucăți de aluat turtit câte o jumătate de prună, apoi freacă între palme să formezi găluștele rotunde.

Pune câte 3-4 găluște cu prune în apa care fierbe. Lasă-le în apă până când se ridică la suprafață. Scoate-le cu o spumieră direct în castronul cu mixul de pesmet, griș și zahăr.  Tăvălește-le prin acest amestec pentru a te asigura că sunt acoperite pe toată suprafața.

Servește găluștele cu prune după ce se răcesc complet. Le poți ține la frigider într-o caserolă sau învelite în folie de plastic până la 5 zile.