Rețetă găluște cu prune – cum faci aluatul fraged dulce și cât timp se fierb gomboții

  • Publicat:
Rețetă găluște cu prune - cum faci aluatul fraged dulce și cât timp se fierb gomboții
Foto: Shutterstock

Învelite într-un aluat delicios de cartofi și pesmet dulce, aceste găluște cu prune (gomboți) ne amintesc de vacanțele la țară, când bunicile noastre ne preparau acest desert simplu, dar foarte îndrăgit.

Spre deosebire de gogoși sau papanași, găluștele cu prune nu se prăjesc în baie de ulei, ci se fierb și apoi se tăvălesc prin amestecul dulce de pesmet.

Vezi mai jos rețeta de gomboți delicioși cu prune!

Rețetă găluște cu prune: ingrediente

  • umplutură: 10 prune fără sâmburi, tăiate pe jumătate + zahăr pudră prin care să le tăvălești (2-3 linguri)
  • aluat: 600 grame cartofi albi, 150 de grame de făină, 50 de grame de zahăr pudră, 1 ou, un praf de sare
  • decor: 200 de grame de pesmet fin, 100 de grame de unt nesărat, 100 de grame de zahăr tos, scorțișoară

Cum să faci gomboți cu prune 

Tăvălește prunele prin zahărul pudră.

Topește untul într-o cratiță, la foc mic. Adaugă peste untul topit pesmetul și amestecă. Lasă pe foc mic timp de câteva minute, până când pesmetul începe să capete o nuanță maro-aurie. Ia cratița de pe foc și adaugă zahărul tos și scorțișoara. Întinde amestecul într-o tavă întinsă.

Fierbe cartofii curățați și tăiați în cuburi timp de 40-60 de minute și apoi scurge-i de apă și lasă-i să se răcească un pic.

După ce se răcesc cartofii, pasează-i ca pentru piure cu ustensila specială, apoi adaugă oul, sarea, zahărul pudră, făina și frământă bine până obții un aluat lipicios, dar omogen. Dacă aluatul este prea umed, mai poți adăuga o lingură de făină sau de griș, dar nu mai mult.

Cu mâinile umezite, împarte aluatul în 10 de bile egale. Turtește cu palma fiecare filă, astfel încât să aibă o grosime de 0,5 centimetri.

Pune în mijlocul fiecărei bucăți de aluat turtit câte o prună, apoi freacă între palme să formezi găluștele rotunde.

Pune o oală umplută pe jumătate cu apă la fiert, la foc mare.

Pune câte 3-4 găluște cu prune în apa care fierbe. Lasă-le în apă până când se ridică la suprafață (aproximativ 5 minute). Scoate-le cu o spumieră direct în castronul cu mixul de pesmet, zahăr și scorțișoară. Tăvălește-le prin acest amestec pentru a te asigura că sunt acoperite pe toată suprafața.

Servește găluștele cu prune după ce se răcesc complet. Le poți ține la frigider într-o caserolă sau învelite în folie de plastic până la 5 zile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân