Dulceaţă de rubarbă: reţeta faimosului bucătar Jamie Oliver şi beneficiile acestei plante

Află cum să faci dulceață de rubarbă şi ce beneficii are această plantă pentru sănătatea ta. Rețeta faimoasă a bucătarului Jamie Oliver!
12.06.2020
Dulceaţă de rubarbă: reţeta faimosului bucătar Jamie Oliver şi beneficiile acestei plante

Ca să faci o dulceață de rubarbă nu ai nevoie de cine ştie ce ustensile, nici de ingrediente sofisticate sau prea multă experienţă. Acest desert poate fi mâncat ca atare sau îl poţi folosi ca umplutură pentru clătite, gogoşi sau tarte delicioase, dar şi pe o felie de pâine prăjită. Avantajul dulceţurilor este că pot fi păstrate chiar şi 1-2 ani fără să se strice.

Dacă ai la dispoziţie câteva ore, niscai borcane, zahăr şi câteva legături generoase de rubarbă – care este în plin sezon acum, din aprilie şi până în iulie –, poţi să te apuci de treabă!

Azi vei afla cum să găteşti dulceaţă de rubarbă după reţeta simplă a celebrului bucătar Jamie Oliver!

Ingrediente pentru dulceață de rubarbă

  • 2 kilograme de tije/tulpini de rubarbă (de preferat roşie, curăţată de coajă, spălată şi tăiată în bucăţi mari)
  • 800 de grame de zahăr
  • 300 ml de apă rece
  • Sucul de la o lămâie

Mod de preparare dulceaţă de rubarbă

1) Mai întâi de toate, sterilizează borcanele într-o oală mare cu apă, apoi lasă-le cu gura în jos pe un prosop curat.

2) Pune cubuleţele de rubarbă, zahărul, apa şi sucul de lămâie într-o oală încăpătoare şi lasă să se întrepătrundă aromele timp de o oră.

3) După expirarea timpului, pune oala pe foc mediu spre mare şi adu la fierbere. Continuă să amesteci în gem până când se formează o spumă la suprafaţă  (aproximativ 15 minute).

4) După aceea, redu focul la minimum şi mai lasă oala pe foc timp de aproximativ 15 minute, având grijă să înlături cu o spumieră excesul de spumă care se formează deasupra.

5) Testează dacă dulceaţa rămâne pe suprafaţa unei farfurii. Dacă aceasta se întinde şi este prea lichidă, mai las-o pe foc mediu-mic pentru câteva minute ca să se lege.

6) Toarnă dulceaţa în borcane sterilizate, acoperă cu capace şi lasă-le la răcit peste noapte. A doua zi le poţi depozita într-o cămară răcoroasă sau în frigider.

Din rubarbă se poate face şi o îngheţată delicioasă, promitem să revenim cu reţeta!

Ce beneficii are rubarba

Chiar dacă nu este tocmai cea mai nutritivă plantă, rubarba are foarte puţine calorii, ceea ce o face perfectă în curele de slăbire. În plus, rubarba conţine multe fibre, care ajută la buna funcţionare a digestiei, dar reglează şi valoarea colesterolului.

În rubarbă se regăseşte şi luteină, un compus care ajută la consolidarea celulelor cristalinului şi la îmbunătăţirea vederii.

Rubarba conţine şi calciu, un mineral foarte important pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor (o cană de rubarbă asigură 105 mg calciu, adică aproximativ 10% din doza zilnică necesară adulţilor).

Nu mai puţin importanţi sunt antioxidanţii conţinuţi de rubarbă, care protejează organismul de stresul oxidativ.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi
Recomandări: