Shake-urile proteice – între mit şi adevăr

Shake-urile proteice sunt folosite de sportivii care vor să-şi îmbunătăţească performanţele dar şi de persoane care vor să piardă în greutate sau să-şi suplimenteze conţinutul alimentaţiei. Proteina este văzută ca un element vital pentru piele, oase şi în special muşchi.
  • Publicat:
Shake-urile proteice – între mit şi adevăr

Shake-urile proteice sunt folosite de sportivii care vor să-şi îmbunătăţească performanţele dar şi de persoane care vor să piardă în greutate sau să-şi suplimenteze conţinutul alimentaţiei. Proteina este văzută ca un element vital pentru piele, oase şi în special muşchi.

Pudrele proteice vin într-o mare varietate de arome, cu conţinut nutritiv variind de la 100 %  până la un procent scăzut de proteine ​​îmbogăţit cu cantităţi mari de carbohidraţi şi zahăr. O porţie recomandată de proteine ​​nu trebuie să depăşească 40 g la fiecare masă.

În caz contrar, există o serie de de efecte secundare la care ne expunem, unele dintre ele putând fi chiar fatale.

 

Cel mai simplu mod de a-ţi dezvolta şi fortifica masa musculară este de a consuma proteine la o oră după ce ai făcut exerciţii fizice, acest procedeu fiind numit „calendarul proteic”. Proteinele sunt alcătuite din diverşi aminoacizi, aceştia fiind aliaţi în dezvoltarea musculară. După antrenament, muşchii intră în faza catabolică, ceea ce se traduce prin descompunerea musculară. Principalul scop al proteinelor este de a face tranziţia către faza anabolică, în care muşchii sunt dezvoltaţi.​​

Unii experţi sunt de părere că proteinele ar trebui consumate fie la 20 de minute, fie la o oră după terminarea exerciţiilor. Alan Aragon, nutriţionist, susţine că sinteza proteinelor musculare ​​durează cel puţin 24 de ore. De fapt, un studiu din  2012 de la Universitatea McMaster a arătat că sinteza proteinelor musculare poate continua timp de 24 – 48 de ore după antrenament. ”Efectul este mai mare imediat după exerciţiile fizice şi se diminuează în timp, dar cu siguranţă nu este ceva care dispare după o oră”, spune Aragon.

Aportul total de proteine este foarte important

Pentru majoritatea persoanelor care vor să se menţină sănătoase şi să piardă în greutate, calendarul de proteine ​​nu va face o diferenţă dacă nu satisface şi alte nevoi nutriţionale”, afirmă Stuart Phillips, de la Universitatea McMaster din Ontario. Se evidenţiază totuşi că metoda calendarului proteic nu este un factor important în pierderea greutăţii sau fortificarea musculară.

Mănancă înainte să-ţi începi antrenamentul

În funcţie de cât de bogată este o masă, aminoacizii, glucoza şi nivelul de insulină din sânge ating cote maxime de la una la trei ore după ce au fost consumate. După aceea, este nevoie de 3-6 ore pentru ca nivelul acestor substanţe să revină la valoarea iniţială.

„Este preferabil să mănânci o masă bogată în proteine ​​termen de 1 sau 2 ore înainte de antrenament pentru a observa beneficiile”, notează Aragon.

În cazul în care programul nu permite consumul de alimente înainte de antrenament sau intenţionaţi acest lucru pentru a nu dăuna stomacului, trebuie să vă asiguraţi că, odată cu terminarea exerciţiilor, veţi  servi masa.

În concluzie, shake-urile au potenţiale beneficii, dar cu toate acestea nu sunt suplimente sănătoase, benefice pentru oricine.

Înainte de a consuma shake-uri în mod regulat sau de a face schimbări majore în dieta dumneavoastră, consultaţi un un medic specialist, dietetician sau nutriţionist.

Autor: Gabriela Ştefan

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum arată micul dejun perfect?
Cum arată micul dejun perfect?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”