Sarea fără sodiu – când este indicată și de ce nu trebuie făcute excese

  • Publicat:
Sarea fără sodiu - când este indicată și de ce nu trebuie făcute excese
Foto: Shutterstock

Dacă trebuie să urmezi un regim cu mai puțină sare, ar fi indicat să reduci cantitatea de sare, să folosești înlocuitori de sare sau să folosești diverse condimente în mâncăruri.

Unul dintre cei mai cunoscuți înlocuitori de sare este clorura de potasiu, adică sarea fără sodiu.

În ce situații e indicată sarea fără sodiu

Aceasta poate fi o soluție atât pentru cei care vor să reducă din aportul de sodiu, cât și pentru cei nevoiți să urmeze un regim alimentar cu mai puțină sare. Regimul alimentar mai puțin sărat poate fi recomandat pacienților care urmează tratamente cu cortizon sau antiinflamatoare nesteroidiene, precum și celor cu hipertensiune, insuficiență cardiacă sau renală cronică.

Dar, având în vedere că sarea se ascunde în aproape toate alimentele, trebuie să ai grijă ce și cât consumi. Deci nu e suficient să reduci cantitatea de sare din solniță, câtă vreme consumi mezeluri, sosuri sau alte alimente care abundă în sare.

Potrivit American Heart Association, cantitatea maximă de sare pentru un adult sănătos nu ar trebui să depășească 2.300 miligrame pe zi, ideal 1.500 miligrame. Așadar, citește cu atenție etichetele alimentelor!

Nu folosi înlocuitori de sare în exces

Pe de altă parte, medicii spun că nu e indicat să înlocuiești cu totul sarea cu înlocuitori de sare.

Dr. Maxine Smith, medic dietetician, spune că potasiul din acești înlocuitori de sare se poate acumula în exces în organism, cauzând agravarea unor boli precum diabetul, bolile de rinichi, hipertensiunea, bolile de ficat sau de inimă.

De asemenea, riscul de hiperpotasemie (exces de potasiu) este crescut și dacă pacientul folosește astfel de înlocuitori de sare și urmează un tratament cu inhibitori ACE pentru hipertensiune sau diuretice.

Prin urmare, nu este de dorit să înlocuiești de tot sarea cu clorura de potasiu și nici să o folosești fără a cere mai întâi sfatul medicului.

Folosește condimente din belșug

Cel mai bine este să folosești, la început, o cantitate mică de înlocuitori de sare. Unele persoane pot resimți un gust ușor amar sau metalic al mâncărurilor din cauza clorurii de potasiu. Pentru a evita acest lucru, se recomandă înlocuirea cu clorură de potasiu a cel mult 20% din cantitatea de sare.

O variantă și mai bună este să folosești condimente pentru a da gust mâncării. Rozmarinul, pudra de usturoi sau de ceapă, pătrunjelul, cimbrul, salvia, coriandrul, mărarul, semințele de țelină sau de fenicul, fulgii de drojdie, turmericul, piperul, ghimbirul, chimionul, toate acestea dau un gust grozav mâncărurilor. Iar sucul de lămâie sau limetă ori oțetul balsamic înlocuiește cu succes acel „zvâc” pe care sarea îl dă în bucate.

Surse: 

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/shaking-the-salt-habit-to-lower-high-blood-pressure

https://www.health.harvard.edu/heart-health/salt-substitutes-another-way-to-trim-your-sodium-intake

https://www.healthline.com/nutrition/salt-alternatives#11.-Ginger

https://health.clevelandclinic.org/are-salt-substitutes-a-healthy-way-to-lower-your-sodium-intake/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân