Ouăle și ficatul gras – câte putem mânca în 7 zile fără să ne punem ficatul în pericol

  • Publicat:
Ouăle și ficatul gras - câte putem mânca în 7 zile fără să ne punem ficatul în pericol
Foto: Shutterstock

Consumul excesiv de ouă gătite nesănătos ar putea favoriza instalarea sau agravarea steatozei hepatice nonalcoolice, numită popular și boala ficatului gras. 

Ouăle sunt surse excelente de proteine de calitate și aminoacizi esențiali. De asemenea, conțin grăsimi sănătoase, minerale (fier, fosfor, magneziu) și vitamine (B12, B9, D). Multe persoane se întreabă însă dacă nu cumva consumul excesiv de ouă ar putea dăuna ficatului, având în vedere mitul extrem de răspândit, și anume că ouăle conțin mult colesterol.

Ouăle și ficatul gras

Adevărul este că ouăle nu sunt surse de colesterol „rău” LDL așa cum eronat credem. Din contră, ouăle ajută la creșterea colesterolului „bun” HDL. Însă ceea ce mâncăm pe lângă ouă și mai ales moștenirea genetică sunt factori care influențează nivelului colesterolului LDL.

Cheia ținerii sub control a valorilor colesterolului este să consumăm cât mai puține grăsimi saturate (pe care le găsim în carnea roșie grasă, lactate cu conținut mare de grăsime) și grăsimi trans (care se găsesc în produsele de patiserie și în mezelurile hiperprocesate).

Oul este sărac în aceste grăsimi și, având în vedere profilul lui nutrițional excelent, medicii îl recomandă ca parte a unei diete sănătoase.

Consumul excesiv de ouă, în schimb, gătite nesănătos (în mult ulei) este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boala de ficat gras.

Câte ouă poți mânca într-o săptămână

Dar ce înseamnă mai precis consum excesiv de ouă? Potrivit unui studiu publicat în World Journal of Hepatology, pentru a reduce riscul de steatoză, mai ales dacă suntem în categoria predispusă la această afecțiune (colesterol mărit, obezitate, rezistență la insulină, trigliceride mărite etc.), este indicat consumul a cel mult 4 ouă pe săptămână. Și neapărat cu o garnitură de legume alături.

Dacă nu aveți factori de risc, puteți mânca ouă în fiecare zi, fără niciun fel de risc pentru ficat sau vasele de sânge, cu condiția să le gătiți sănătos: fierte, poșate, omletă fără adaos de grăsime.

Sursa:

Mokhtari Z, Poustchi H, Eslamparast T, Hekmatdoost A. Egg consumption and risk of non-alcoholic fatty liver disease. World J Hepatol. 2017 Apr 8;9(10):503-509. doi: 10.4254/wjh.v9.i10.503

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”