Număratul caloriilor, o practică inutilă în curele de slăbit

Atunci când ținem cură de slăbire și ne dorim să scăpăm de câteva kilograme, mulți consideră că e suficient să numere caloriile pe care le consumă zilnic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Număratul caloriilor, o practică inutilă în curele de slăbit
Număratul caloriilor, o practică inutilă în curele de slăbit

Mulți oameni consumă timp și energie numărând caloriile pe care le consumă pe parcursul unei zile. Fie că țin o dietă și își doresc să slăbească, fie că pur și simplu vor să se mențină în formă. Așadar, ideea că monitorizarea caloriilor este esențială pentru pierderea în greutate este una din ce în ce mai populară. Este un obicei benefic? Ne ajută în mod real să scăpăm de kilogramele nedorite sau nu face altceva decât să ne consume inutil timpul?

Nutriționistul Gianluca Mech ne oferă astăzi mai multe motive pentru care număratul caloriilor este, de fapt, o practică nu doar inutilă, ci și periculoasă pe alocuri.

Fiecare organism are propria rată metabolică bazală

Pentru a calcula cu exactitate caloriile pe care trebuie să le consumăm pentru a slăbi, trebuie să ne cunoaștem rata metabolică bazală. Să știm câte calorii arde corpul nostru în fiecare zi, pur și simplu, pentru a funcționa la parametri normali. Dacă nu cunoaștem exact această rată metabolică bazală, e imposibil să facem un calcul care să fie în beneficiul propriului organism. Da, putem aproxima un număr de calorii pe care le consumăm zilnic. Dar asta este tot ce obținem: o aproximare.

Nu știm câte calorii absoarbe corpul nostru din alimente

”Să spunem că ajundem să cunoaștem exact câte calorii trebuie să consumăm zilnic pentru a slăbi. Intervine atunci o altă problemă. Câte calorii absoarbe corpul nostru din alimentele pe care le mâncăm? Mai demult, se credea că 3.500 de calorii ar fi egale cu 2 kilograme. Asta ar însemna că, de câte ori consumăm 3.500 de calorii, ne îngrășăm 2 kilograme. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Organismul are modul lui propriu de absorbție a caloriilor, în funcție de modul în care procesează mâncarea sau cantitatea de fibre pe care aceasta o conține. De exemplu, absorbim mai multe calorii din carnea gătită față de cea crudă. Sau din untul de arahide față de arahidele crude. Din cauza diferențelor de dimensiune, un cartof dulce poate avea mai multe sau mai puține calorii. Așa că orice calcul este, din nou, relativ”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Numărul de calorii scris pe ambalaje nu este neapărat corect

Autoritățile internaționale permit o marjă de eroare de până la 20% atunci când vine vorba despre cifrele regăsite pe etichetele alimentelor. Așadar, o gustare pe care scrie că are 250 de calorii, ar putea avea de fapt 200. Sau, de ce nu, chiar 300.

„Număratul caloriilor ne poate determina să ignorăm nevoile propriului corp

Dacă ne concentrăm mai mult pe calorii decât pe calitatea alimentelor pe care le consumăm sau pe nevoile corpului nostru, suntem cu siguranță pe un drum greșit. Putem ajunge uneori să mâncăm fără să ne fie foame doar pentru că „ne-au mai rămas calorii” sau să facem foamea doar pentru că nu vrem să depășim limita impusă. Aveți încredere în corpul vostru și semnele pe care acesta vi le transmite! El știe întotdeauna cel mai bine de ce are nevoie”, este recomandarea nutriționistului Gianluca Mech.

Nu dăm jos la sală mâncarea pe care o consumăm

Atunci când ne numărăm caloriile, avem falsa impresie că putem rezolva în sala de sport orice greșeală pe care o facem. Putem consuma mai multe calorii pentru că știm că apoi facem sport. Dar corpul nu funcționează așa. Studii științifice au demonstrat de-a lungul timpului că sursa caloriilor este crucială, nicidecum numărul lor. În funcție de sursa caloriilor, corpul alege dacă le stochează ca grăsime, le transformă în energie sau le folosește în alt mod. E important de știut că atunci când ai un stil de viață sănătos și se întâmplă să faci o greșeală, corpul face astfel încât să nu acumulezi kilograme. Ele încep să se acumuleze abia atunci când greșelile se tranformă ele însele într-un stil de viață”, adaugă Gianluca Mech.

Sfat pentru un stil de viață sănătos

În loc să îți numeri caloriile, e recomandat să îți compui alimentația din produse proaspete, integrale. Privește alimentele ca pe alimente, nu ca pe un număr de calorii. Încearcă să îți privești dieta în ansamblul său, nu o analiza doar dintr-un punct de vedere. Concentrează-te pe un stil de viață sănătos, în care consumi legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe. Mănâncă atunci când ți-e foame, fără însă a face excese. O dietă echilibrată face ca organismul să-și găsească propriul echilibru și să răspundă ca atare. Adică exact așa cum îți dorești!”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân