Fibrele te ajuta sa slabesti

Aceste elemente nutritive au rolul de a scadea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a unor forme de cancer, si a constipatiei. Deasemenea, amelioreaza simptomele sindromului colonului iritabil si scad nivelul insulinei.
  • Publicat:
Fibrele te ajuta sa slabesti

Aceste elemente nutritive au rolul de a scadea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a unor forme de cancer, si a constipatiei. Deasemenea, amelioreaza simptomele sindromului colonului iritabil si scad nivelul insulinei.   

Ce sunt fibrele?

Fibrele sunt mici portiuni din plante care nu pot fi digerate de catre organismul uman. Se gasesc in fructe, legume, seminte, cereale si nuci. Ele nu se asimileaza din carne sau din produse lactate. Fibrele au un rol deosebit de important in hranirea muschilor care sunt angrenati in procesul de digestie.

Fibre solubile vs fibre insolubile

Fibrele solubile se regasesc in fructe, legume, seminte, orez brun, orz; ele ajuta la prevenirea bolilor de inima si a unor tipuri de cancer. Fibrele nesolubile pot fi asimilate dint fructe, unele legume, cereale, seminte si celuloza; rolul lor este acela de a ameliora constipatia. Majoritatea legumelor si fructelor contin astfel de substante, insa poti apela oricand la suplimente alimentare, in cazul in care trebuie sa ameliorezi lipsa vreunui tip de fibre.

Cantitatea zilnica de fibre recomandata este…

… De 25 pana la 40 de grame in fiecare zi, iar daca vei manca cinci portii de fructe si trei portii de cereale integrale, vei acoperi nevoia de fibre a organismului. Majoritatea oamenilor insa, nu consuma decat jumatate din cantitatea de fibre zilnica recomandata, astfel ca numarul de cazuri de constipatie cronica este alarmant de mare. De aceea, exista cateva solutii de compromis:

Argumente pro si contra consumului de fibre din surse naturale

PRO: alimentele bogate in fibre contin si fitomolecule esentiale, care protejeaza sistemul imunitar.
PRO: alimentele bogate in fibre nu contin grasimi, si nici colesterol.
PRO: de multe ori, fibrele continute in alimente au si componente solubile si componente nesolubile, fapt care previne aparitia bolilor.
PRO: alimentele bogate in fibre au un gust foarte bun.
CONTRA: daca nu iti plac fructele, legumele, cerealele integrale, nucile sau semintele, ai putea avea dificultati in asimilarea fibrelor in organism.

Argumente pro si contra consumului de suplimente pentru fibre

PRO: unii oameni considera ca este mai usor sa inghta o pastila decat sa manance o portocala sau un mar.
PRO: poti cumpara un flacon mare de suplimente pe baza de fibre si nu mai e cazul sa iti faci probleme pentru tot restul lunii.
CONTRA: suplimentele au un gust oribil.
CONTRA: suplimentele nu contin antioxidanti, fitomolecule, vitamine si minerale.

Care sunt principalele surse usor accesibile de fibre

Trebuie sa retii ca daca depasesti doza zilnica de maximum 35 de grame, organismul va ajunge sa fie privat de minerale. In plus, orice cantitate de fibre necesita o cantitate direct proportionala de apa.
Bea cat mai multa apa zilnic, mai ales daca ai mancat multe fibre sau ai luat suplimente alimentare. Alt aspect foarte important este sa nu faci abuzuri; creste treptat cantitatea de fibre. In continuare, iti aratam care sunt sursele de fibre si ce cantitate contine fiecare. Iata:

Fructe
1 mar cu coaja- 3 grame
1 banana medie- 2 grame
1/2 de cana de afine- 2 grame
1 portocala- 3 grame
3 prune uscate- 2 grame

Legume
1/2 portie de broccoli- 2 grame
1 morcov mediu- 2 grame
1 cartof copt cu coaja- 4 grame
1 cartof pasat- 1 gram
1 farfurie de spanac crud- 1 gram
1/2 de portie de fasole gatita- 3 grame

Cereale
1 covrig- 1 gram
1/2 de cana de orez brun- 2 grame
1/2 de cana de orez alb- 1 gram
o felie de paine alba- 1 gram
1/2 de portie de spaghete- 1 gram
o felie de paine neagra- 2 grame
o lingurita de tarate- 2 grame
1/3 de portie de cereale integrale- 8 grame
1 portie de cereale- 1 gram
3/4 orz fiert- 3 grame

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dieta cu grepfrut
Dieta cu grepfrut
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân