Fasolea: cât de indicate sunt conservele

Diuretică şi depurativă, fasolea revigorează ficatul, purifică sângele, contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare. Poate fi consumată şi când eşti la dietă.
  • Publicat:
Fasolea: cât de indicate sunt conservele

Fasolea verde poate fi inclusă în orice dietă, pentru că oferă saţietate. Are un continut ridicat de proteine şi fibre, dar şi vitamine, atât liposolubile, cât şi hidrosolubile (vitamina A, provitamina A (beta caroten), gama din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina K), minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu)

Iată care sunt, în opinia medicului nutriţionist Florin Ioan Bălănică, motivele pentru care trebuie să introducem fasolea în alimentaţia noastră!

  • Fasolea este o sursă bună de acid folic (care previne defectele tubului la făt) participând astfel la reducerea riscului de malformaţii congenitale la făt în cazul femeilor gravide. Conţinutul de vitamina B12 este esenţial pentru sinteza ADN-ului şi pentru diviziunea celulară.
  • Conţine o cantitate foarte mare de apă (circa 90%), aşa că hidratează foarte bine organismul.
  • Fasolea verde este o alegere dietetică, hrănitoare şi economică pentru o dietă sănătoasă de zi cu zi. Totodată, are rol diuretic şi previne retenţia de apă, facilitând eliminarea toxinelor.
  • Participă la protecţia sistemului cardiovascular, iar asta datorită conţinutului de antioxidanţi şi proprietăţilor  hipocolesterolemiante.
  • Fasolea verde este un ingredient de echilibru pentru prevenirea deteriorării vederii.  Anumite carotenoide din boabele de fasole verde pot preveni degenerescenţa maculară, care înseamnă o scădere în viziune şi o debilizare a funcţiei oculare.
  • Scade glicemia. Păstăile sunt legume puternice şi ajută la gestionarea şi reglementarea simptomelor de diabet zaharat prin exercitarea unor proprietăţi hipoglicemiante.
  • Combate problemele gastro-intestinale. Păstăile verzi sunt pline de fibre, care au rolul de a uşura şi regla anumite probleme digestive, cum ar fi constipaţia, ulcerele, boala de reflux de acid sau hemoroizii.
  • Menţine sănătatea oaselor. Conţinutul de calciu din fasolea verde poate participa la prevenirea deteriorării osoase şi a osteoporozei. Fasolea verde conţine vitamina K, A şi siliciu. Lipsa acestor compuşi din corp duce la scăderea rezistenţei osoase.
  • Stimulează sistemul imunitar prin conţinutul de antioxidanţi, care neutralizează radicalii liberi periculoşi şi îi elimină din sistem, iar asta înainte ca aceştia să provoace boli sau leziuni tisulare.
  • Fasolea verde acoperă cerinţele de proteine de fiecare zi.

Fasolea: cum o consumăm

Pentru a beneficia de bunătăţile ascunse în fasolea păstăi e nevoie s-o consumăm fiartă. “Gătirea îndelungă sau prăjirea îi distruge o mare parte din vitamine şi din alte principii active. Conservele cu fasole nu sunt valoroase, pentru că li s-au pierdut multe calităţi. De asemenea ,nici fasolea congelată nu e de preferat, pentru că nu se mai păstrează mai nimic din puterea terapeutică a păstăilor proaspăt gătite”, adaugă medicul nutritionist Florin Ioan Bălănică.

Fasolea verde poate adaugată în salate, fie în stare crudă , fie fiartă (ardente). Totodată, poate fi consumată ca şi garnitură pentru preparatele din carne.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”