Diagnostic: vitiligo: Ce regim alimentar se recomandă? Se mai poate face plajă? Explică dr. Tatiana Popescu

Vitiligo este o afecţiune dermatologică ce se caracterizează prin dispariţia melanocitelor dermice (celulele care produc melanina) şi prin apariţia unor pete albe.
  • Publicat:
Diagnostic: vitiligo: Ce regim alimentar se recomandă? Se mai poate face plajă? Explică dr. Tatiana Popescu
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă

”Deși nu are simptomatologie care să ducă la o scădere a calității vieții pacientului, vitiligo necesită o atenție specială la nivelul zonelor afectate în momentul expunerii la soare” explică dr. Tatiana Popescu, medic de familie. Despre obiceiurile pe care pacienții cu vitiligo trebuie să le adopte, regimul alimentar, dar și despre riscul de a dezvolta cancer de piele în cele ce urmează.

 

CSÎD: Ce rutină vis-a-vis de expunerea la soare se impune pentru pacienții care tocmai au fost diagnosticați cu vitiligo?

Dr. Tatiana Popescu: Chiar în timpul anotimpului rece, toamnă-iarna, razele solare ajung pe pielea depigmentată și neexistând bariera naturală de melanină, acestea pot pătrunde ușor în straturile profunde unde pot determina de la inflamație, înroșire, până la cancer de piele.  Astfel ca rutina zilnică a pacientului cu vitiligo trebuie să includă obligatoriu aplicarea pe toate zonele afectate expuse la soare a unui strat de cremă cu factor de protecție împotriva ultravioletelor, minim SPF50.

Zonele de piele depigmentate sunt la expuse la riscul de cancer de piele

CSÎD: Sunt pacienții cu vitiligo mai expuși la cancer de piele?

Dr. Tatiana Popescu: Cancerul de piele este de mai multe tipuri și poate să apară la orice vârstă și de asemenea în cadrul oricărei alte boli. Și în cazul vitiligo există posibilitatea de apariție a cancerului de piele scuamos sau bazocelular. Acest lucru se datorează faptului ca pielea depigmentată este lipsită de protecția stratului de melanină produs de melanocitele proprii pielii. Când zonele depigmentate sunt expuse excesiv la soare și nu sunt acoperite de haine sau de cremă cu factor de protecție solară, acolo poate să apară cancerul de piele. După cum știm acesta este foarte greu de diagnosticat și mai ales de tratat, astfel că recomandarea specialiștilor dermatologi este de a proteja pielea afectată chiar dacă aceasta nu doare sau aparent este sănătoasă.

Pacienții cu vitiligo ca și ceilalți pacienți cu boli autoimune au nevoie de o un regim alimentar bazat pe alimente cât mai naturale

CSÎD: Ce dietă este recomandată în cazul pacienților cu vitiligo?

Dr. Tatiana Popescu: Pentru vitiligo, ca și pentru alte boli este necesară o dietă cât mai diversificată. În special dietele bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, evitarea grăsimilor, în special cele hidrogenate (margarină), evitarea alimetelor preparate termic în exces, prăjelilor, dar și a semipreparatelor, mezelurilor etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân