Totul despre Vitiligo. Din ce cauze apare? Unde se formează petele pe piele? Se tratează vitiligo?

Vitiligo este o boală autoimună care se manifestă prin apariția unor pete depigmentate la nivelul pielii.
  • Publicat:
Totul despre Vitiligo. Din ce cauze apare? Unde se formează petele pe piele? Se tratează vitiligo?
Vitiligo - cum se declanșează? Se tratează vitiligo? Foto Shutterstock

În straturile pielii noastre există anumite celule, numite melanocite, care dau pigmentul pielii. În cadrul bolii numite vitiligo organismul percepe melanocitele ca pe niște corpi străini și produce anticorpi împotriva lor. Astfel acestea nu mai secretă melanina – pigmentul care dă culoare pielii, astfel apare pielea albă pe anumite zone. Când se poate declanșa vitiligo? Cine este predispus la vitiligo? La ce medic să se adreseaze persoanele a căror piele s-a depigmentat? În ce zone se depigmentează pielea mai frecvent? Se mai pot expune la soare pacienții cu vitiligo? Vitiligo se vindecă?  Ce tip de tratament se impune pentru vitiligo? La toate aceste întrebări aflăm răspuns în cele ce urmează. Consultant de specialitate dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

 

Când se declanșează vitiligo?

Știind că este o boală autoimună, nici vitiligo nu se dezice de celelalte boli autoimune și în general apare la adulții tineri, aparent în plină stare de sănătate. Nu există preferințe pe sexe, aceasta declanșându-se atât la femei cât și la bărbați în mod egal. Vârsta de apariție este în general în jur de 25-35 de ani, dar există și pacienti la care se declanșează după această vârstă.

Cum arată o persoană a cărei piele este afectată de vitiligo?

Persoanele care au această patologie, vitiligo, sunt foarte ușor de recunoscut. Acestea prezintă pe zonele de piele expuse pete albe, depigmentate, de dimensiuni diferite de la leziuni punctiforme de câțiva milimetrii, până la placarde extinse care pot cuprinde toată palma sau dosul palmelor, zona perioculară, zona din jurul buzelor, leziunile de pe mâini și față fiind cele mai des întâlnite.

Din ce cauze poate apărea vitiligo?

Fiind o boală autoimună, factorul declanșator poate fi multiplu, cum ar fi microtraumatismele repetate pe anumite zone, în special la nivelul mâinilor, expunerea repetată și excesivă la soare și raze ultraviolete, expunerea la substanțe iritative sau chiar toxice, dar și evenimentele din viața de zi cu zi ce supun pacientul la un stres extrem – pierderea unei persoane dragi, pierderea unui loc de muncă, orele suplimetare în exces, divorțul etc. De asemenea nu trebuie ignorat sindromul de burn-out ce este tot mai adesea întâlnit și poate subestimat de cele mai multe ori.

Ce simptome are vitiligo?

Ca și simptomatologie este foarte simplu de diagnosticat clinic această boală pentru ca ea este oligosimptomatică, singurele acuze ale pacientului sunt acelea ca pe anumite zone ale corpului apar pete albe, unde pielea nici nu se mai bronzează în urma expunerii la soare sau chiar la solar. Petele tind să crească în dimensiuni, sunt neregulate, pot să se unească între ele. Inițial ele sunt descoperite de pacient pe zonele expuse: mâini, față, picioare.

Ce zone sunt mai des afectate de vitiligo?

Cele mai des afectate zone in cadrul acestei patologii sunt zonele expuse la soare: mâinile, în special fața dorsală a acestora (dosul palmei), pielea feței – zona periorală, periorbitară, picioarele, dar leziunile se pot extinde chiar și pe spate, gât, umeri și pot cuprinde orice zonă a corpului.

vitiligo, foto Shutterstock
Vitiligo nu se remite, foto Shutterstock

Pacienții cu vitiligo resimt durere, disconfort?

În general pacienții nu au multe acuze în afară de cele estetice în urma apariției depigmentărilor parcelare. Fiind o boală care afectează celulele ce secretă melanina și nu afectează și celulele nervoase sau de alt tip, aceasta nu dă durere sau disconfort pentru pacient. Există totuși persoane care pot să aibă episoade de ușoară usturime în special atunci când se expun excesiv la soare cu tot cu zonele afectate, fără să folosească nici un fel de protecție solară, astfel că aceste zone devin ușor eritematoase (se înroșesc). Pe lângă senzația de usturime poate să apară și senzația de uscăciune pe zonele respective.

La ce medic să mergem dacă suspectăm vitiligo?

Cei care suspectează că ar suferi de această boală trebuie să se prezinte la medicul dermatolog. Totuși există mulți pacienți care ignoră în primă etapă această patologie, considerând că sunt doar niște pete care vor disparea. Cu trecerea timpului aceștia observă persistența petelor albicioase pe piele sau chiar extinderea acestora. În cabinetul medicului de familie adesea sunt diagnostigați pacienți care ignoră primele semne ale acestei boli.

Cum se depistează vitiligo?

Disgnosticul pentru această boală autoimună este extrem de simplu, acesta bazându-se pe examenul clinic în urma căruia sunt decelate depigmentările de la nivelul pielii. Vitiligo este o boală ce se poate depista foarte ușor doar printr-o examinare a pielii, ce nu necesita exclusiv dermatoscopul ca în cazul altor boli de piele.

Ce tratament există pentru vitiligo?

În momentul de față nu este descoperit nici un tratament specific pentru această boală, fiind autoimună, tratamentul acestui tip de boli este destul de deficitar și în cazul altor boli care dau și simptomatologie mult mai gravă. În general, tratamentul este cosmetic. În primă faza pacientul poate să folosească creme sau alte tipuri de dermatocosmetice ce conțin pigmenți asemănători culorii pielii și cu care să acopere temporar însă, pielea afectată. O altă abordare a petelor depigmentate ar fi micropigmentarea ce presupune introducerea în piele la nivelul petelor a unor pigmenți naturali care să aibă aproximativ aceeași nuanță cu cea a pielii normal colorată. Un alt tip de terapie este cel cu terapie cu ultraviolete UVA și UVB, însă tratamentul este de lungă durată până la aproximativ un an de zile și implică ședințe repetate. Această ultimă varianta de tratament trebuie bine supravegheată întrucât poate determina înroșirea sau inflamarea zonelor afectate.

Se poate remite afecțiunea vitiligo?

Din păcate, ca și la alte boli autoimune, simptomatologia este de cele mai multe ori progresivă. Deși boala poate avea o evoluție mai lentă, nu putem spune că este în remisie. Odată declanșat sistem imun împotriva melanocitelor el nu mai poate fi oprit astfel că nu putem vorbi de o remisie a bolii, în cazul nostru vitiligo.

Ce precauții există în cazul pacienților cu vitiligo?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunoască pacienții cu vitiligo este acela că melanocitele sunt forma de protecție solară cea mai importantă a pielii noastre. Prin secreția de melanină acestea, nu numai că dau culoarea pielii, dar formează și stratul protector împotriva razelor ultraviolete. Astfel că pe zonele afectate nu mai există acest strat protector, riscul apariției cancerului de piele, de diferite tipuri, este mult mai mare. Deci pe pielea depigmentată expusă la soare, aceștia trebuie să folosească o cremă cu factor de protecție pentru ultraviolete, în general fiind recomandate cele cu SPF50.

Dr Tatiana Popescu
Dr Tatiana Popescu, medic de familie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân