Ce să faci ca să previi varicele. Obiceiurile nesănătoase la care trebuie să renunți urgent!

Statisticile arată că aproximativ 40% dintre oameni se confruntă la un moment dat în viață cu varicele, o problemă extrem de inestetică, ce poate apărea în special la nivelul picioarelor.
  • Publicat:
Ce să faci ca să previi varicele. Obiceiurile nesănătoase la care trebuie să renunți urgent!
Sursa foto: Shutterstock

Dacă în trecut se considera că varicele nu au șanse de vindecare, mulțumită studiilor medicale și avansului tehnologiei, în prezent avem mai multe variante eficiente de tratament. Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne explică de ce apar venele varicoase și ce putem face pentru a ne recăpăta aspectul sănătos al pielii.

De ce apar varicele

Pe picioare, venele varicoase sau varicele apar atunci când supapele din interiorul venelor sau al capilarelor încetează să funcționeze corect. Atunci când ele se slăbesc sau suferă diferite leziuni, apar dificultăți în circulația corectă a sângelui, iar acesta începe să se acumuleze în interiorul venei, să pună presiune pe pereți și să îi dilate.

La nivelul feței, avem de-a face cu spargerea unor vase de sânge mici. Și presiunea ridicată sau expunerea în exces la soare pot sta la baza apariției acestei afecțiuni la nivelul feței.

La nivelul picioarelor, alte cauze pot fi statul în picioare pentru o lungă perioadă ori, din contră, stăm prea mult pe scaun și nu stimulăm astfel buna circulație a sângelui. De asemenea, obezitatea pune presiune asupra picioarelor. Mai pot fi probleme hormonale, dar și factori genetici.

Cum prevenim apariția venelor varicoase

Există o serie de schimbări pe care le putem face în viața de zi cu zi astfel încât să încercăm să prevenim apariția varicelor:

  • Protecție solară. Aplicarea zilnică a cremelor cu protecție solară poate ajuta la prevenție, mai ales dacă vorbim despre capilarele de la nivelul feței.
  • Greutate normală. E important să avem o greutate în parametri normali. Asta ajută la reducerea presiunii puse pe venele sanguine și la buna circulație a sângelui.
  • Șosete de compresie. Dacă în istoricul familial există probleme legate de venele capilare, e recomandat să purtăm șosete de compresie.
  • Mobilitate. Trebuie să evităm să stăm pe scaun sau în picioare, nemișcați, pentru perioade lungi.
  • Haine mai lejere. Hainele prea strâmte în zona taliei, a picioarelor sau a pelvisului pot restricționa fluxul sanguin și crește astfel riscul de apariție a varicelor.
  • Evitarea băilor fierbinți și a saunei. Căldura în exces poate cauza dilatarea venelor.
  • Limitarea consumului de alcool. Consumul de alcool poate provoca înroșirea feței și inflamația vaselor de sânge la unele persoane.
  • Mișcare în mod regulat. Activitatea fizică poate ajuta la îmbunătățirea circulației și poate preveni apariția varicelor.
  • Vizite periodice la medicul dermatolog. Persoanele cu afecțiuni ale pielii care pot crește riscul apariție a venelor capilare, cum ar fi rozaceea, ar trebui să meargă la medicul dermatolog pentru un tratament adecvat.

Tratamentul varicelor cu laser sau scleroterapie

Din fericire, există două opțiuni de tratament prin care putem scăpa de aspectul inestetic al capilarelor sparte.

Avem varianta scleroterapiei. Ce înseamnă ea? Sunt injectate, pe lungimea vaselor, anumite substanțe care închid și distrug micile dilatații.

Tratamentul cu laser este și el extrem de eficient atunci când vine vorba despre vasele capilare. Se acționează pe zona afectată cu lumină laser care este absorbită de pigmenți și transformată în căldură, eliminând liniile și capilarele inestetice.

Ambele tratamente sunt simple, nu provoacă durere și au rezultate excepționale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”