Obezitatea ne omoară! Ce probleme de sănătate grave riști dacă ai o greutate corporală mult prea mare și care este cea mai eficientă metodă de tratare a obezității

  • Publicat:
  • Actualizat:
Obezitatea ne omoară! Ce probleme de sănătate grave riști dacă ai o greutate corporală mult prea mare și care este cea mai eficientă metodă de tratare a obezității
Sursa foto: Shutterstock

Din cauza prevalenței sale în continuă creștere, a complicațiilor sale multiple și extrem de severe, precum și a dificultilor întâmpinate în prevenirea și tratatea ei, obezitatea reprezintă o mare problemă de sănătate publică și o provocare pentru sistemele de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și la nivel național.

Aflăm mai multe despre cauzele, complicațiile și tratamentul obezității de la Dr. Natalia Horobet-Rahota, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Indicele de masă corporală și obezitatea

Obezitatea este o boală caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos şi definită, în prezent, printr-un indice de masă corporală (IMC) ≥30 kg/m2.

Clasificarea obezității, în funcție de severitate, prezintă trei grade:

  • gradul I (IMC: 30 – 34,9 kg/m2)
  • gradul II (IMC: 35 – 39,9 kg/m2)
  • gradul III (IMC > 40 kg/m2)

Boli cauzate de obezitate

Cauzele obezității sunt sedentarismul, predispoziția genetică, alimentația hipercalorică, tulburări de alimentație, unele medicamente, afecțiuni medicale, factori psihologici.

Dintre stările patologice asociate obezității, unele pot fi considerate complicații, altele doar boli asociate.

Complicațiile cardiovasculare sunt: hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, moartea subită, accidentele vasculare cerebrale, insuficiența venoasă cronică.

Studiile clinice au furnizat dovezi cu privire la rolul direct al obezității în patogenia diabetului zaharat, 80% dintre pacienții cu DZ tip 2 sunt obezi sau supraponderali.

Complicațiile respiratorii sunt: sindrom de apnee în somn, disfuncție ventilatorie mixtă, insuficiență respiratorie.

Complicațiile osteo-articulare sunt: gonartroza, coxartroza.

Alte complicații: stări depresive, tulburări menstruale, fertilitate redusă, hipotiroidism.

Cum se tratează obezitatea

Mijloacele de tratament pentru obezitate sunt legate de regimul alimentar, exercițiul fizic, modificarea comportamentului alimentar, farmacoterapie, tratamentul chirurgical. Substanțele anti-obezitate pot fi prescrise însă numai de către medicul specialist.

Chirurgia bariatrică şi metabolică este cea mai eficientă metodă de tratare a obezității. Aceasta are ca scop atât pierderea în greutate, cât şi remisia, până la vindecare, a comorbidităţilor, în special a DZ tip 2, diminuând riscurile grave ale altor afecţiuni medicale asociate.

Scăderea ponderală este contraindicată în următoarele situații: perioada de lactație și sarcină, anorexia nervoasă, depresia, hepatită cronică activă, ulcerul gastroduodenal în puseu dureros, tuberculoza activă, nefropatiile cronice, sindromul de malabsorbție, colestaza, greutatea ciclică.

Obezitatea este o boală cu prognostic rezervat. Morbiditatea asociată, scurtarea duratei de viaţă şi mortalitatea sunt corelate cu gradul excesului ponderal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân