Cum să scapi rapid de câteva kilograme, mai ales dacă ai retenție de lichide

Află la ce remedii poți apela dacă ai retenție de lichide!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să scapi rapid de câteva kilograme, mai ales dacă ai retenție de lichide
Află la ce remedii poți apela dacă ai retenție de lichide!

Dacă ai retenție de lichide, este posibil să constați pe cântar că ai câteva kilograme în plus. Dacă ești femeie, cel mai probabil te confrunți cu acest fenomen înainte de menstruație. Fluctuațiile hormonale pot duce la acumularea apei în țesuturi, însă aceasta are mai multe cauze.

Unele dintre acestea pot fi mai puțin periculoase și mai ușor de corectat precum aportul insuficient de lichide, excesul de alcool, de sare și statul excesiv pe scaun cu picioarele în jos.

Alte cauze pot fi unele medicamente precum cele de substituție hormonală, pentru hipertensiune arterială, antidepresivele și chimioterapicele.

Retenția excesivă de lichide apare și pe fondul unor afecțiuni precum cele cardiace, insuficiența venoasă, tromboza profundă, ciroza, cancerele hepatice, renale și ovariene.

Cum scapi de retenția de lichide ca să vezi rezultate pe cântar?

În perioada sărbătorilor, retenția de lichide apare pe fondul excesului de preparate sărate, al sedentarismului și al aportului insuficient de apă.

Iar retenția de lichide se poate traduce prin câteva kilograme în plus pe cântar. Aceste kilograme în plus pot fi reprezentate și de o greutate mai mare a bolului fecal sau de constipație ca urmare a consumului excesiv de proteine. Odată eliminate bolul fecal și retenția de lichide, greutatea poate reveni la normal.

Ce e de făcut? În primul rând, trebuie respectat un aport corect de apă, de cel puțin 2, 5-3 litri pe zi.

Apoi, pentru a elimina lichidele stagnante în corp, trebuie redus aportul de sare la minimum. Sodiul este vital pentru organism în cantități optime. Excesul dăunează și poate fi corectat și prin consumul alimentelor bogate în potasiu așa cum sunt bananele și spanacul.

Nu trebuie făcută nici greșeala de a mânca foarte puțin. O dietă săracă în calorii poate duce la retenție de lichide.

Pentru a scăpa de fluidele în exces, este ideal aportul crescut de legume, verdețuri și supe. Fructele trebuie consumate ca atare și nu sub formă de sucuri.

Retenția de apă se tratează și cu mișcare, purtarea șosetelor compresive, prin ridicarea periodică a picioarelor mai sus de nivelul corpului și prin renunțarea completă la alimente procesate (care au cantități enorme de sare și zahăr).

Efecte diuretice au și ceaiurile de păpădie, coada-calului, pătrunjel, ienupăr, hibiscus, păducel, chimen și negrilică, dar și ceaiul verde și cel negru.

Există și medicamente diuretice, însă acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului. De asemenea, drenajul limfatic poate stimula eliminarea lichidelor stagnante din corp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân