Ciocolata neagră: beneficii în procesul de slăbire

Ciocolata neagră are numeroase beneficii pentru sănătate şi, totodată, este şi un aliat împotriva kilogramelor în plus.
  • Publicat:
Ciocolata neagră: beneficii în procesul de slăbire

Datorită conţinutului de compuşi benefici precum polifenoli, flavonoide şi catehină, ciocolata neagră este considerată un aliment sănătos, mai ales pentru că a fost asociat mai multor beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătăţirea stării de sănătate a inimii, scăderea inflamaţiilor şi îmbunătăţirea funcţionalităţii creierului.

În urma statusului primit, de super-aliment, multe persoane se întreabă dacă ciocolata neagră ajută în procesul de slăbire.

 

Ciocolata neagră: beneficii 

Ciocolata neagră vine la pachet cu câteva beneficii atunci când este asociată scăderii în greutate.

 

Îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină. Există studii care sugerează că ciocolata neagră poate ajuta la îmbunătăţirea sensibilităţii organismului la insulină, hormonul responsabil pentru reglarea zahărului din sânge şi folosirea lui de către celule ca energie. Astfel, o scădere a  nivelului de insulină din sânge poate ajuta la pierderea în greutate şi reducerea grăsimii depozitate. Deşi sunt necesare şi alte cercetări, studii de mici dimensiuni sugerează că ciocolata neagră controlează glicemia în organism, iar astfel previne simptome precum senzaţia de foame.

 

Scade senzaţia de foame şi apetitul. Studiile arată că ciocolata neagră poate reduce pofta de mâncare şi ajută la oferirea senzaţiei de stomac plin, aspect care sprijină scăderea în greutate. Un studiu la care au luat parte 12 femei arată că mirosind şi gustând din ciocolata neagră scade apetitul şi reduce nivelul de grelină, hormonul care stimulează foamea. Un alt studiu la care au participat 16 persoane s-au comparat efectele ciocolatei cu lapte şi cele ale ciocolatei negre şi astfel s-a descoperit că participanţilor le dispărea senzaţia de foame după ce consumau ciocolată neagră. Mai mult, au consumat de asemenea cu 17% mai puţine calorii comparativ cu participanţii care au mâncat ciocolată cu lapte. 

 

Îmbunătăţeşte dispoziţia. Câteva studii arată că ciocolata neagră poate avea un efect pozitiv asupra sănătăţii mentale şi a dispoziţiei, ceea ce asigură o stare de bine mai ales când vine vorba de scăderea în greutate. Potrivit unui studiu la care au luat parte  13,626 de participanţi care au consumat cantităţi mari de ciocolată neagră aveau cu 57% şanse mai puţine de a experimenta simptome ale depresiei spre deosebire de cei care nu consumau cu regularitate ciocolată neagră. Într-un alt studiu mai mic, s-a descoperit că 40 de grame de ciocolată neagră consumate zilnic reduc nivelul de stres în rândul femeilor, în doar două săptămâni

 

Ciocolata neagră: posibile riscuri

Deşi oferă numeroase beneficii pentru scăderea în greutate, există şi câteva riscuri pe care trebuie să le luăm în calcul. În primul rând, ciocolata neagră este bogată în grăsimi şi calorii. Mai exact, 28 de grame de ciocolată neagră conţin 155 de calorii şi aproape 9 grame de grăsime. În funcţie de brand şi producător, o singură tabletă poate conţine o jumătate sau o treime din numărul de calorii standard. Anumite tipuri de ciocolată neagră conţin şi cantităţi mari de zahăr adăugat, care reprezintă un pericol pentru sănătate.

 

Pentru cele mai bune rezultate, ideal este să consumi ciocolată neagră cu cel puţin 70% cacao.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân