Ce poți să faci cu fructele care sunt pe cale să se strice. Întrebuințări la care nu te-ai fi gândit

  • Publicat:
  • Actualizat:

Fructele foarte coapte sunt adesea aruncate pe nedrept la coșul de gunoi, pe motiv că ar fi stricate. Însă lucrurile nu stau deloc așa! Până să apuce să putrezească, fructele pot fi folosite în numeroase moduri.

Chiar dacă sunt mai moi și au pete inestetice, asta nu înseamnă că nu mai sunt bune de nimic. Din contră, cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai gustoase. Dar dacă nu îți face plăcere să le mănânci astfel, le poți „reinventa”.

Iată câteva modalități în care poți folosi fructele pe cale să se strice.

Fructele foarte coapte pot fi integrate în clătite, prăjituri sau banana bread

În loc să folosești zahăr în compoziția aluatului de clătite, poți zdrobi o banană foarte coaptă, bogată în carbohidrați, care altfel ar fi luat drumul coșului de gunoi.

La fel de bine poți integra bananele moi în compoziția unei negrese sau a brioșelor, care pot lua locul uleiului, untului sau a ouălor.

Și să nu uităm de celebra banana bread, care capătă un gust delicios dacă o prepari cu banane foarte coapte, cu coaja maronie. Același lucru îl poți face cu mango, piersici, kiwi sau alte fructe foarte coapte. Pâinea, care este de fapt un chec, va căpătă o aromă grozavă fructată și o dulceață naturală.

Bananele foarte coapte sunt bune și în compoziția omletei, oferindu-i o textură și o aromă aparte.

Avocado prea copt? Fă-l ciocolată!

Dacă fructul de avocado s-a înmuiat cam tare și a început să capete și pete maronii pe coajă, nu te grăbi să îl arunci la gunoi. Zdrobește-i pulpa moale și cremoasă cu furculița, adaugă cacao, puțină miere și un strop de suc de portocale și vei obține un mouse de ciocolată delicios și sănătos.

Fructele prea coapte sunt excelente în compoziția marinadei

Kiwi, portocalele, lămâile, mango, roșiile, merele, strugurii și  ananasul sunt ingrediente perfecte pentru prepararea marinadei de friptură. Sucurile lor naturale și enzimele speciale frăgezesc carnea și îi oferă o aromă delicioasă fructată.

Poți folosi combinația de sucuri de fructe prea coapte și pentru a unge aripioarele de pui sau coastele de porc la cuptor.

Roșiile „scofâlcite” își găsesc rostul dacă le usuci

De ce să cheltui bani pe roșii uscate din comerț, când le poți face acasă, din roșiile pe care le-ai uitat în cămară și acum sunt cam scofâlcite? Găsește-le o utilitate, alta decât aceea de a umple sacul de gunoi!

Pune roșiile pe o foaie de copt și lasă-le la cuptor, la cea mai mică temperatură, până când se usucă complet. Depozitează-le în borcane închise ermetic, într-un amestec de apă, sare și ulei. Scoate la înaintare câteva roșioare uscate când îți faci un sandviș sau o salată care are nevoie de un pic de zvâc.

Zmeura care dă semne să se strice poate lua calea congelatorului

Afinele, zmeura, murele, căpșunele, în general fructele de pădure, sunt mai perisabile, deci se strică mult mai rapid. Dacă nu ai apucat încă să le arunci pe cele care dădeau semne că sunt pe ducă, pune-le în pungi speciale pentru congelator în formă de cuburi și umple cu apă.

Folosește aceste cuburi cu fructe congelate în cocktailuri sau pentru a da un gust fructat apei de băut.

Poți folosi aceste fructe și pentru a prepara un smoothie delicios sau un sos pentru friptură. Sau pentru a face un piure delicios de fructe pentru bebeluși.

Măști de față sau de păr din fructele foarte coapte

Fructele foarte coapte pot fi ingrediente de bază în măști cosmetice. De exemplu, masca de față pe bază de mango sau cea cu banane și avocado sunt excelente pentru hidratarea în profunzime a pielii și redarea tonusului.

Amestecă un fruct de avocado cu 3-4 linguri de ulei de măsline și 1 lingură de suc de lămâie și aplică pasta obținută pe păr, cu precădere pe lungimea acestuia. Lasă să acționeze 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță. Părul tău va fi mai disciplinat, strălucitor și plin de vitalitate.

Tot cu avocado poți face o mască de față excelentă: amestecă o jumătate de avocado bine copt cu 2 linguri de iaurt simplu și 1 linguriță de miere. Aplică pasta pe față, lasă să acționeze 15 minute, apoi clătește cu apă caldă. Pielea ta va fi mai curată, hidratată și porii vor fi diminuați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”