Cafeaua de dimineață te ajută să scapi de „ceață”. Ce efecte are asupra creierului

  • Publicat:
Cafeaua de dimineață te ajută să scapi de „ceață”. Ce efecte are asupra creierului

Cafeaua de dimineață te scapă de „morocănoșenie” și de senzația de ceață cerebrală.

O singură ceașcă de cafea băută la primele ore ale zilei are capacitatea de a-ți pune în mișcare toate „rotițele” creierului. Astfel, vei avea mintea mai limpede, viteză de reacție mai crescută și energie să îți duci la bun sfârșit planurile pe ziua respectivă.

Cafeaua de dimineață alungă somnolența

Datorită cafeinei care intră în fluxul sanguin, inclusiv la nivelul creierului, activitatea neurotransmițătorului numit adenozină este blocată temporar.

În consecință, senzația de somnolență și epuizare dispare, făcând loc vigilenței, energiei și capacității crescute de concentrare.

Acum se explică de ce nu ne putem apuca de treabă până nu servim cafeaua de dimineață!

Tot adenozina este cea care „ne arde” neuronii de-a lungul zilei și ne face să ne simțim lipsiți de chef, de vlagă, de luciditate. Și de aceea simți că spre seară te ia toropeala și ușor-ușor își face apariția moș Ene pe la gene.

Depresie? Uită de ea cu o ceașcă de cafea!

Și asta nu e tot! Cafeaua de dimineață te ajută să fii și mai optimist, arată studiile.

De multe ori ne trezim deznădăjduiți, cu sentimentul că întreaga zi va fi o corvoadă, un dute-vino plin de evenimente stresante. Or, cafeaua de dimineață – la fel și ceaiul verde sau negru –  poate rezolva treaba asta.

După câteva guri de cafea, deja viața pare mai roz și ziua mai scurtă, nu-i așa?

Iar dacă nu te-am convertit încă la „cafegism”, află că miraculoasa cafea are numeroase alte beneficii.

Bogată în magneziu, potasiu, niacină, riboflavină și acid pantotenic, cafeaua este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți cu rol esențial în prevenirea stresului oxidativ celular.

Dacă bei 2-3 cești de cafea pe zi, riscul de diabet, boli cardiovasculare, Parkinson, afecțiuni hepatice, Alzheimer și chiar anumite forme de cancer este semnificativ redus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ridichi: 4 motive să mănânci zilnic
Ridichi: 4 motive să mănânci zilnic
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân