Băuturile carbogazoase cu zero calorii: permise sau nu în dietă?

Când ținem diete suntem tentați să consumăm băuturi carbogazoase cu zero calorii pentru a ne satisface pofta, dar cât sunt ele de benefice?
06.06.2021
Băuturile carbogazoase cu zero calorii: permise sau nu în dietă?
Foto: shutterstock

Când ținem diete suntem tentați să consumăm băuturile carbogazoase cu zero calorii pentru a ne satisface pofta, dar cât sunt ele de benefice pentru organism mai ales când suntem în procesul de slăbire? Nutriționistul italian Gianluca Mech răspunde acestei dileme.

Consumăm sau nu băuturile carbogazoase cu zero calorii în dietă?

„Băuturile carbogazoase cu îndulcitori sunt permise atunci când ții dietă, dar doar ocazional, dacă nu poți rezista tentației și te poți opri doar la un pahar mic. S-a dovedit că până și aceste sucuri cu îndulcitori pot duce la rezistență la insulină și la alte efecte secundare nedorite. Nu depinde de sucul propriu-zis, ci de cum e construit organismul tău. Pentru 50% dintre oameni, aspartamul nu are niciun efect. Pentru restul de 50%, are fix același efect precum zahărul. Doar că noi nu știm din care 50% facem parte. Așadar, puteți bea, dar câte puțin și din când în când. Însă, în general reține că, dacă ți-e sete, să bei apă! Nu bei suc pentru că ți-e sete, ci pentru că ți-e poftă. La fel și cu vinul. Nu bei 3 litri de vin, bei un pahar. Ca o concluzie, în timp ce urmezi dieta mea, poți să consumi băuturi carbogazoase cu zero calorii. Bineînțeles, așa cum am zis, nu poți bea cantități mari”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Avem nevoie de ele sau e doar o poftă?

„Trebuie să înveți să faci diferența între lucrurile de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa la parametri normali și lucrurile pe care le consumi ocazional, în cantități mici, pentru a-ți face o plăcere. Trebuie să mâncăm mâncare adevărată și să bem apă! De asta are nevoie corpul! Oamenii însă nu înțeleg acest lucru. Le e foame și au senzația că pot mânca bomboane sau prăjituri în loc de pește, legume, carne. Sau le e sete și cred că pot bea tot felul de sucuri în loc de apă pentru a-și potoli setea. Cred că școala ar putea lucra la aceste mentalități, încă din primii ani de viață ai copiilor. Să învățăm încă de pe băncile școlii să facem diferența între mâncarea adevărată și produsele pe care le consumăm strict de plăcere”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Alimente precum guma de mestecat, produsele la plic, anumite cereale pe care obișnuim să le consumăm la micul dejun, deserturile congelate, pot conține aspartam.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras